Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги

Ігоря Єремєєва «Герби української шляхти»

( Київ : ВД «АДЕФ-Україна», 2023)

 

image29 квітня 2023 року в Національній бібліотеці України відбулося чергове засідання клубу прихильників книги «Субота у Бегемота». Цього разу ветеран клубу, доктор технічних наук, професор, бібліофіл та геральдист Ігор Семенович Єремєєв презентував свою книгу «Герби української шляхти», яка нещодавно вийшла у ВД «АДЕФ-Україна». Зацікавленість Ігоря Єремєєва у царині геральдики різноманітна. Це: герби української шляхти, військових кораблів, конкістадорів, відкривачів нових країн, японська геральдика. Також у колі його інтересів морський екслібрис (у тому числі і геральдичний) та суперекслібрис.

У 1998 році він видав книгу «Герби українських гетьманів», яка стала однією з перших спроб відтворити історію України через її геральдику.

25 років потому Ігор Єремєєв представив книгу «Герби української шляхти», де знайомить читача з гербами 375 українських шляхетних фамілій, якими вони користувалися за польсько-литовських часів, у роки змагань за незалежність України, та які отримали після приєднання України до Московської держави. На основі сучасних і давніх джерел в книзі показано історичне коріння української родової геральдики, яка у ряді випадків заклала підвалини не тільки української, а й польсько-литовської геральдичних систем.

Книга містить багатий, часто рідкісний, ілюстративний матеріал. Поліграфія відзначається якісним виконанням. Наклад книги становить 100 примірників.

Першою вітала автора виконавчий директор видавництва «АДЕФ-Україна» Алла Істоміна, яка наголосила на важливості геральдики як джерела вивчення вітчизняної історії, та подякувала Ігорю Семеновичу за особливо відповідальне ставлення до видання книги.

Кандидат мистецтвознавства, знаний дослідник екслібрису Петро Нестеренко, вітаючи автора, висловив думку про актуальність геральдики у наш час, яка  допомагає усвідомити себе як націю, чия культура і традиції сягають сивої давнини. Крім того, вона забезпечує підвалини сьогоденної діяльності на ниві створення сучасної емблематики, у тому числі державної, військової, виробничої, особистої.

Роздуми про значення геральдики і важливість таких досліджень продовжив головний спеціаліст Управління стратегічних комунікацій апарату головнокомандуючого Збройних сил України, художник Олекса Руденко.

Наприкінці члени клубу зробили спільне фото, щоби зафіксувати свою незмінну відданість клубу, робота якого триває вже 31 рік. 

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець