П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги української письменниці

Ольги  Кравченко «Протистояння» (2023)

 

 6 травня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація нової книги Ольги Кравченко «Протистояння», яка вийшла друком у ТОВ «НВП «Інтерсервіс» у 2023 році.

За фахом  Ольга Кравченко юрист. Працювала в органах юстиції і прокуратури. Має науковий ступінь кандидата юридичних наук та почесне звання «Заслужений юрист України». Авторка монографії «Контрабанда». Її наукові праці публікувалися у фахових виданнях: журналах «Право України», «Вісник Верховного суду України», «Вісник прокуратури»; збірниках «Держава і право»; «Адміністративна юстиція України. Проблеми теорії і практики».

Членкиня Української асоціації письменників художньо-соціальної літератури при НСПУ. Призерка багатьох всеукраїнських та міжнародних літературно-мистецьких конкурсів та фестивалів.

У творчому доробку письменниці десять книжок: збірки оповідань, новел, нарисів та есе, а також повісті та історичний роман «Золотоверхий».

Нова історико-пригодницька повість Ольги Кравченко «Протистояння» складається з чотирьох розділів, у якій описані події, що відбувалися у X сторіччі на відомому в історії шляху «з варяг у греки».  

У авторському читанні лунали уривки з нової книги, які дали можливість присутнім поринути у захоплюючий світ героїв повісті, їхніх стосунків, побуту та атмосферу, в якій вони жили. Відчувалось філігранне компонування достовірності історичних сюжетів з ліричним змалюванням природи, стосунків між героями.

Надзвичайно щедро авторка ділилася особливостями письменницької роботи – від зародження ідеї твору, за якою криється копітка робота з першоджерелами, архівними документами, фотоматеріалами – до її назви та друку.

Назва книги «Протистояння» – це як одвічне протистояння в душі кожної людини: світла і пітьми, добра і зла, високого і низинного.

Робота над цією книгою має особливе значення для письменниці, адже була написана в період, коли вона знаходилась між життям і смертю; допомогла їй вистояти, повернутися до життя.

У залі панувала атмосфера доброзичливості, щирості.

На зустріч з Ольгою Кравченко завітали справжні шанувальники її творчості – колишні колеги, працівники і користувачі Бібліотеки, які побажали міцного здоров’я, натхнення та успіхів на літературній ниві, творчого довголіття, цікавих героїв і сюжетів, нестримної життєвої енергії.  

Приємним подарунком присутнім і авторці був виступ поетки, виконавиці авторських пісень, лауреатки всеукраїнських і міжнародних фестивалів авторської пісні Євгенії Зенюк. Також  – соліста академічного камерного хору «Хрещатик» Ярослава Смаля, який подарував справжнє свято для всіх, хто любить і цінує українську пісню.

Творчий доробок письменниці представлений у фонді Бібліотеки та електронній бібліотеці  «Культура України» НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна