Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня інтелектуальної власності

 

imageЩорічно 26 квітня світова спільнота відзначає Міжнародний день інтелектуальної власності (World Intellectual Property Day). Генеральна Асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ, World Intellectual Property Organization, WIPO) на засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про заснування цього свята. Дата була вибрана не випадково, бо саме в цей день була заснована організація ВОІВ, яка покликана сприяти охороні й розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.

Відзначення цього дня сприяє: зростанню інформованості громадян про те, як патенти, авторське право, товарні знаки й промислові зразки впливають на повсякденне життя; роз’ясненню того, яким чином охорона прав інтелектуальної власності допомагає розвитку творчої та інноваційної діяльності; підвищенню поваги до інтелектуальної власності; визнанню внеску авторів і новаторів у розвиток суспільства.

Щороку Міжнародний день інтелектуальної власності присвячується окремій темі. «Жінки та інтелектуальна власність: прискорення інновацій та творчості» – тема Міжнародного дня інтелектуальної власності 2023 року. Попри швидкий прогрес соціуму, жінки, все ще, стикаються з численними складнощами у використанні правimage інтелектуальної власності, а їх інноваційний та творчий потенціал залишається значною мірою нереалізованим. Саме тому, існує постійна потреба у підвищенні їх обізнаності та розуміння ключової ролі інтелектуальної власності у стимулюванні інновацій та творчості, комерційної діяльності та сталого розвитку. Цьогорічна кампанія Міжнародного дня інтелектуальної власності дає змогу: відзначити дивовижні досягнення жінок-винахідниць, творчинь та підприємиць по всьому світу; подвоїти зусилля для просування інклюзії в усі сфери діяльності; забезпечити розвиток інноваційних екосистем, доступних для всіх гендерів.

Міжнародний день інтелектуальної власності покликаний продемонструвати ті можливості та переваги, які стають доступними завдяки ефективному використанню прав інтелектуальної власності у сучасному швидко мінливому світі, який рухають цифрові технології.

До Міжнародного дня інтелектуальної власності в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. Експозиція містить наукові, науково-популярні, навчальні та довідкові видання, які допоможуть підвищити рівень знань у сфері створення, правового захисту та використання об'єктів інтелектуальної власності.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 25 квітня – 9 травня 2023 р.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

image