Понеділок, 29 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 60-річчя від дня народження В. М. Врублевського (1963),

українського письменника, драматурга, перекладача, видавця,

літературознавця, громадського діяча

 

imageВасиль Марцельович Врублевський народився 9 квітня 1963 р. в с. Карвинівка Романівського району Житомирської області.

У 1989 р. закінчив філологічний факультет Житомирського державного педагогічного інституту імені Івана Франка за спеціальністю «Українська мова та література».

В. Врублевський працював на різних посадах у засобах масової інформації та видавництв, зокрема, кореспондентом та завідувачем відділу обласної молодіжної газети «Комсомольська зірка», старшим редактором видавництва «Вісник», відповідальним секретарем та заступником головного редактора газети «Прес-Форум», редактором «Нової літературної газети», заступником головного редактора газети «Місто».

Упродовж 1990–1999 рр. видавав та редагував всеукраїнський літературно-мистецький журнал «Авжеж!». У 2002–2005 рр. – видавець та головний редактор газети «Вільне слово».

Від 2003 р. член Національної спілки письменників України. Протягом 2004–2007 рр. – голова Житомирської обласної організації Національної спілки письменників України.

У 2005 р. був призначений на посаду начальника управління і туризму Житомирської облдержадміністрації. З 2010 р. – директор Житомирської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олега Ольжича.

В. Врублевський автор книжок «Замах на генсека» (1992), «Сім історій» (1993), «Тріщини» (1998), «Ролі і долі» (2022); романів «Нардепка» (2004), «Мертвому півню фагот не потрібен, або Каїруанські хроніки» (2015), «Клітка» (2015), «Тіні з минулого» (2023); поетичних збірок «Свято останньої ночі» (1993), «Перонний модерн» (2000); збірок п’єс «Кава-сутра. В обіймах імператриці» (2006), «Що завгодно, тільки не це» (2015), «Королі і шістки» (2017), «Бурштинове намисто» (2018), «Люстро рампи» (2020) та ін. Окремі його прозові твори перекладені білоруською, німецькою, польською, англійською, хорватською, чеською мовами.

У доробку Василя Врублевського понад сотня літературознавчих статей, рецензій, краєзнавчих розвідок, опублікованих у періодичних виданнях, часописах, збірниках та антологіях. Досліджував життя та творчість низки українських письменників першої половини ХХ ст., зокрема, Людмили Волошки, Клима Поліщука, Якова Савченка.

За п'єсами В. Врублевського у Житомирському академічному українському музико-драматичному театрі ім. Івана Кочерги поставлені вистави «Хід конем», «Театральний гамбіт», «Русалонька», здійснені постановки за творами Л. Герша «Ці волелюбні метелики», Р. Куні «Смішні гроші» у його перекладі українською.

У 2017 р. Василь Врублевський разом із режисером Петром Авраменком написав сценарій до фільму про Олега Ольжича «Вогонь самопосвяти».

В. Врублевський лавреат літературних премій імені Бориса Тена (2014) та Василя Земляка (2016).

До 60-річчя від дня народження В. М. Врублевського (1963), українського письменника, драматурга, перекладача, видавця, літературознавця, громадського діяча в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка знайомить з творчим доробком митця.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування:  8 квітня – 23 квітня 2023 р.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

                               відділу соціокультурної діяльності Тетяна Кириленко

image