Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

31 березня 2023 року в Національної бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги «Піддубний. Перемоги й непрощена любов до України», яка написана відомим українським письменником і журналістом Валентином Собчуком у співавторстві з Сергієм Смаглюком, нащадком родоводу Піддубних.

Це художньо-документальне видання про неперевершеного, легендарного українського богатиря, шестиразового чемпіона світу з боротьби Івана Максимовича Піддубного. За 40 років професійної кар’єри він не програв жодного турніру. Його називали «Чемпіон чемпіонів». У 76 років він міг легко зігнути підкову та заплести з двох цвяхів кіску.

Іван Піддубний – народився на Полтавщині у селі Красенівці. Нащадок козацького роду, жив в росії, але завжди відстоював своє українське походження і всі свої перемоги присвячував своїй батьківщині – Україні.

Життєвий шлях богатиря Піддубного є прикладом відстоювання свого національного коріння, адже богатир не побоявся кинути виклик тодішньому режимові, який боровся з усім, що нагадувало про Україну, виправивши в своєму паспорті, в графі національність «русский» на українець. За це Піддубний потрапив до катівні НКВС, де зазнав тортур, але не зломився.

Сталінський режим не прощав йому цю любов. У похилому віці він вимушений був продавати свої нагороди, щоб купити хліб. У 1988 році стела на його могилі у м. Єйськ була розбита, і на ній написали «Хохол-петлюровец». Його життєвий шлях сповнений боротьби не тільки на спортивній арені, а є прикладом відстоювання свого національного коріння.

Валентин Собчук розповів про життєвий та спортивний шлях Івана Максимовича Піддубного, а пан Сергій додав деякі цікаві історії з життя свого родоводу.

Захід пройшов у теплій та дружній обстановці. На завершення всі охочі мали змогу придбати книги письменників та одержати автограф від нащадка родоводу Піддубних.

 

Інформацію підготувала зав. відділу

обслуговування користувачів Оксана Круліковська

Фото бібліотекаря відділу обслуговування

користувачів Олесі Наталич