П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня дитячої книги

 

imageЩороку 2 квітня в день народження великого казкаря Г.Х. Андерсена у світі відзначають Міжнародний день дитячої книги. Це свято було започатковане у 1967 році рішенням Міжнародної ради з питань дитячої книги. Ідея виокремити спеціальний день для популяризації книги серед юних читачів належить німецькій письменниці, авторці творів для дітей – Еллі Лепман. Саме вона є засновницею Міжнародної ради з дитячої книги. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь. Зазвичай до цього дня у багатьох країнах приурочують проведення тижня дитячої та юнацької книги.

Першими дитячими творами були перекази, розповіді, оповідання, пісні, що передавалися в усній формі. Вони були покликані розважати та навчати малечу. Та перші серйозні кроки зі створення дитячої літератури з’явилися тільки у 18 столітті після того, як заговорили про інститут дитинства. До цього діти ставилися на однаковий рівень з дорослими, тому окремої спеціалізованої літератури для них не випускали.

1865 рік ознаменувався появою нового стилю у створенні дитячої літератури, оскільки світ побачила фентезійна книга Льюіса Керолла – «Аліса в країні чудес».

Це свято привертає увагу всіх дітей та їхніх батьків до надзвичайної важливості книжки в житті юних читачів. Адже саме вона відкриває малятам двері у великий та незнайомий світ, знайомить з невідомими раніше істотами, розкриває таємниці життя, сприяє становленню особистості. У наш складний і бурхливий час, коли стрімко зростає потік інформації, що його дістає дитина з усіх можливих джерел, твори дитячих письменників проходять випробування на подальше життя. Цікава книга, з якою дитина ознайомилась, подарить їй радість від читання та зробить читачем надовго. Чудова книга, прочитана у дитинстві, залишається улюбленою на все життя.

До Міжнародного дня дитячої книги у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Експозиція містить різноманітну літературу для дітей молодшого та середнього віку, представлені кращі твори дитячої скарбниці, науково-пізнавальна книга, цікава література для навчання у школі.

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського, 1; 2-й поверх.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Надія Кобзева