Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Музичний провулок: розквіт, трагедія, забуття»

Зустріч з Валерієм Лисенком, києвознавцем 

 

  16 березня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась зустріч з києвознавцем Валерієм Лисенком «Музичний провулок: розквіт, трагедія, забуття». 

  Валерій Лисенко – києвознавець, екскурсовод, автор та засновник приватного проєкту «1000-ліття української культури».

Історія Музичного провулку, невеликої вулички, неподалік від перетину вулиць Хрещатика та Прорізної, приховує чимало невідомих широкому загалу подій та легенд, пов‘язаних з різними періодами життя центральної частини міста Києва. Провулок сформувався в 1874 році, коли в глибині забудови Прорізної вулиці з'явилась будівля Імператорського Музичного Училища. Згодом біля училища облаштували площу та встановили пам'ятник Михайлові Глінці.

1913 року училище було реорганізоване у Консерваторію. У її  стінах свого часу бували такі легендарні особистості як Микола Лисенко та Микола Леонтович, Володимир Горовиць, Рейнгольд Глієр, а також вчилися видатні музиканти, диригенти, співаки.

Наприкінці 1930-х років до основної споруди закладу освіти добудували концертну залу та Київську музичну школу-десятирічку.

На жаль, під час II світової війни, 24 вересня 1941 року, будівлі Музичного провулку були зруйновані разом з іншими спорудами на Прорізній на Хрещатику. У повоєнну добу під час відбудови знищеної частини Прорізної вулиці було прийнято рішення не відновлювати провулок. Вцілілий бюст М. Глінки з Музичного провулку перенесли у Маріїнський парк.

Нині Музичний провулок – це легенда, адже вулиця зникла понад 80 років тому.

Києвознавець розповів, що насправді майже уся забудова Музичного провулка збереглася до нашого часу. Проте, у 50-ті роки минулого століття будівлі були значним чином перебудовані для інших потреб. Їх зовнішній вигляд змінився, тож будівлі важко впізнати за старими фотографіями та київськими листівками. Зокрема, споруда консерваторії була перебудована для потреб телерадіокомпанії. Музична школа теж зазнала перебудови і  належить до столичного Будинку Архітектора. Приміщення концертної зали стало головною концертною залою Будинку Архітектора. Нині в концертній залі  Будинку Архітектора проводяться цікаві мистецькі заходи.

Яскравим доповненням до захоплюючої розповіді став відеоряд архівних та сучасних фотографій із зображеннями Музичного провулку.

У заході взяли участь студенти Університету третього віку, користувачі та працівники НБУ ім. Ярослава Мудрого. Присутні висловили щиру подяку пану Валерію та побажали міцного здоров`я, творчих успіхів і нових захоплюючих подорожей у світ культурної спадщини. 

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Людмила Кудря