Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція

«Термінологічні словники як пам’ятки відродження і розвитку української мови»

(на прикладах з колекції Музею книги і друкарства України)

 

image 15 березня 2023 року в НБУ ім. Ярослава Мудрого відбулася лекція «Термінологічні словники як пам’ятки відродження і розвитку української мови» (на прикладах з колекції Музею книги і друкарства України).

Про важливе значення термінологічних словників в умовах становлення словникової системи української мови розповідав заступник директора МКДУ Дмитро Палій.

Невпинний поступ науки і техніки, дослідження в різних сферах знання, міжнародна співпраця вчених, митців, діячів суспільно-політичного напряму, технічне й комерційне співробітництво та інші форми стосунків між народами й державами спричинюють проникнення термінології – слів, що визначають специфічні поняття в різних галузях, майже в усі сфери людської діяльності.

В умовах становлення термінологічної системи української мови, значення термінологічних словників надзвичайно актуальне для очищення від невластивих для неї форм та зворотів, штампів та русизмів.

Лектор акцентував увагу на розвитку української термінології, який був відмінний від розвитку термінології європейських мов. Це пояснюється тим, що в українській мові термінологія не була достатньо розроблена з тієї причини, що Україна кілька століть перебувала у колоніальній залежності, а наукова сфера та навчальні заклади користувалися російською, польською, німецькими мовами. Розвиток української термінології значно затримали й заборони та утиски щодо української мови.

Історія термінології розглядалася за період 1850–1930 рр. Особливу увагу доповідач звернув на те, що у 1920-х роках в Україні спостерігався спалах наукової термінологічної роботи, але її було репресивно знищено в 1930-х роках у зв’язку із згортанням політики українізації.

На завершення Дмитро Палій, звертаючись до присутніх, серед яких були студенти Київського вищого професійно-технічного училища водного транспорту, працівники київських бібліотек та користувачі НБУ ім. Ярослава Мудрого,  наголосив, що словники продовжують відігравати велику роль у сучасній культурі. В них відбиваються знання, накопичені суспільством протягом століть, вони служать цілям опису і нормалізації мови, сприяють підвищенню правильності і виразності мови його носіїв, за їх допомогою ми вивчаємо та вдосконалюємо свою мову.

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець