П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

14 березня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся Вечір поезії Анни Макаревич «Храм душі моєї» до Всесвітнього дня поезії.

Анна Олексіївна Макаревич – журналістка, поетеса, художниця-аматорка. Народилася за три місяці до війни 14 березня 1941 р. та дивом вижила зі своєю мамою в евакуації. Закінчила зі срібною медаллю середню київську школу, блискуче навчалася на філологічному факультеті в Київському національному університеті імені Тараса Шевченка. Після одруження з відомим українським дипломатом Миколою Макаревичем освічена розумна жінка стала надійною опорою своєму чоловікові. Подружжя, яке йшло по життю разом майже півстоліття, гідно представляло Україну під час дипломатичних відряджень М.П. Макаревича у США, Австрію, Естонію. Пані Анна бездоганно виконувала всі обов‘язки дружини Посла як за протоколом, так і багато робила за покликом душі: організовувала благодійні заходи, брала участь у міжнародних ярмарках країни перебування, докладала зусиль до організації різноманітних виставок і концертів, щоб належним чином представляти багату українську культуру, а також у 70-х роках в Нью-Йорку працювала кілька років перекладачем.

По поверненні додому, до Києва, захопилася роботою в популярному серед підлітків журналі «Піонерія». Завдяки журналістській та редакторській діяльності Анна Олексіївна  мала можливість спілкуватися з яскравими  особистостями своєї доби: письменниками Олександром Ільченком, Анатолієм Костецьким та Анатолієм Качаном; поетом Миколою Сингаївським, художницею Сашею Праховою, журналістом Раулем Чілачавою, співачкою Ольгою Макаренко, а пізніше – з художником-монументалістом Віктором Зарецьким, який в кінці 80-х написав портрет Анни.

У 90-х Анна Олексіївна знайшла шляхи та можливості реалізувати свій потенціал у творчості: спробувала себе в аматорському живопису і відчула радість від власних досягнень, а також відновила своє захоплення поезією і почала писати вірші – в Таллінні були видані дві збірки її поезій, проілюстровані власними самобутніми картинами. У 1989 році побачило світ видання А. Макаревич «Казка Віденського лісу». Пані Анна вміла надихати себе сама й заряджати атмосферою творчості інших. Вона  стала головною музою, духовним взірцем для своїх доньок – Мирослави та Ганни.

На вечорі прозвучали сповнені любові та духовності поезії А. Макаревич у виконанні її доньки – української журналістки і письменниці Мирослави Макаревич, онуки Віри, співробітниць НБУ ім. Ярослава Мудрого Жанни Роговець і Тетяни Скирди. Ноктюрни Фредерика Шопена та музичні п’єси за своїм авторством вперше в Україні виконала Тетяна Павлічук-Тишкевич. Спогадами про подружжя Макаревич, про їхню подвижницьку діяльність, поділилися друзі родини – ветеран української дипломатії Ігор Турянський та українська художниця, заслужена діячка мистецтв України Ольга Петрова.

Присутні ознайомилися з художніми роботами пані Анни та отримали в подарунок збірки її поезій.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

 фото бібліотекаря відділу обслуговування

користувачів  Анастасії Опімах