Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Тарас. Повернення» (реж. О. Денисенко, 2019)


image9 березня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму «Тарас. Повернення», приурочений 209-й річниці від дня народження видатного українського поета, прозаїка, драматурга, художника, Тараса Григоровича Шевченка.

Створенню фільму Шевченкіани «Тарас. Повернення»  передували 40 років занурення Олександра Денисенка в наукову та творчу Шевченкіану.

Кінострічка режисера та письменника О. Денисенка «Тарас. Повернення» – це масштабна екранізація його однойменного роману про останні місяці заслання Тараса Шевченка в російській царській армії, що окупувала в середині ХІХ ст. казахські степи. 

Фільм розповідає про Тараса Шевченка на засланні, перед самим його звільненням з солдатчини. Сюжет фільму побудований на історії переслідування Шевченка агентами царської таємної поліції — «Охранки» у найтяжчі для нього останні тижні перебування в Новопетрівській фортеці на Мангистау (Казахстан).

Тема Шевченка завжди була цікава глядачеві. Тарас Шевченко для українського народу не лише геніальний поет. Він – його сумління, совість, бунтівний розум, його ніжне щире серце, сповнене великою любов’ю. В цій картині Тарас Григорович постає сміливою людиною, яка намагається уникнути смерті і змушена шукати свободу. Головний герой, солдат Шевченко, зримий, фізично пластичний, сильний духом і своїм виснаженим, худеньким, але тренованим тілом - високочолийimage чоловік. Шевченко… Ніби реальний, живий до відчуття дотику, і разом з тим в його образі вгадується певна  таємничість.

Зйомки фільму проходили в Києві (Київська фортеця, де «розташували» військові каземати), Одесі (павільйони Одеської кіностудії), в  Аккерманській  фортеці у Білгород-Дністровську, а також в Мангистауській і Алматинській областях у Казахстані. Знімальна група побувала на 38 локаціях — саме в тих місцях, де і сам Шевченко.

Глибина і простір цієї картини неймовірні. Усі герої фільму вражають, і показані через людську природу і породу, що проявляються у різних обставинах. У фільмі все достовірне – від костюмів до місць зйомок: розкішні пейзажі півострова Мангистау переплітаються з містичним співом Katya Chilly та мелодіями Мирослава Скорика.

Режисер та автор сценарію – Олександр Денисенко, оператор – Олександр Кришталович, художник-постановник Ігор Філіппов.

У ролях: Борис Орлов, Богдан Бенюк, Олександр Пожарський, Роман Луцький, Ганна Топчій, Акнієт Оринтай.

Продюсери: Володимир Філіппов, Олександр Коваленко, Андрій Суярко, Алла Овсяннікова, Сергій Азімов, Дарія Азімова, Андрій Звєрєв, Андрій Осіпов.

Виробництво: ІнсайтМедіа продюсерський центр, Tanaris Production (Казахстан) за участі Одеської кіностудії. Стрічку створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко