П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція-зустріч з Оленою Мокроусовою

«Історія будівництва Київської міської публічної бібліотеки»

 

1 березня 2023 року до 157-ї річниці відкриття першої публічної бібліотеки відбулася лекція-зустріч з Оленою Мокроусовою «Історія будівництва Київської міської публічної бібліотеки» в межах спільного культурологічного проєкту НБУ ім. Ярослава Мудрого та видавництва «Саміт-книга» «Місто Ярослава Мудрого».

Тема будівництва приміщення однієї з провідних бібліотек країни – Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого завжди цікава та актуальна. Історія найдавнішої київської будівлі такого призначення, що увійшла до переліку пам’яток архітектури початку ХХ століття, всебічно і ретельно досліджується фахівцями.

 Олена Мокроусова – кандидатка історичних наук, відома пам’яткознавиця, києвознавиця, головний спеціаліст Київського наукового центру по охороні, реставрації та використанню пам’яток історії, культури і заповідних територій, авторка понад 100 публікацій. Зокрема, дисертаційне дослідження пані Олени «Культурна спадщина Києва в контексті історії архітектурних конкурсів ХІХ – початку ХХ століття» присвячене, в тому числі, і історії будівництва Бібліотеки, що пережила різноманітні етапи становлення та нині має статус Національної.

Завдяки представленим фотоматеріалам, фахівець докладно і надзвичайно цікаво розповіла про проведення конкурсу проєктів щодо будівництва Бібліотеки, критерії оцінки цих проєктів журі, подальше будівництво, урочисте відкриття, довоєнну діяльність, трагічну долю під час Другої світової війни, повоєнну відбудову… Особливу увагу звернула на стилі та вимоги, які були на той час до проєктів. Зауважила як містяни ставились до книгозбірні, називаючи її «аптекою для душі», «будинком життя», «притулком мудрості»…

Лекцію доповнила документальна фотовиставка з ілюстраціями проєктів, надана Громадським об’єднанням «Київська фундація культури», ГС «Культурні ініціативи Києва», «Київським бізнес-центром».

Гості зацікавились детальнішою історією будівлі та бібліотеки. Тож запрошуємо на екскурсію!

Партнери проєкту – КП «Київінформ», Громадська рада при КМДА, ТМ «Київське Сухе Варення», ТД «Вина Світу».

 

 

Інформацію підготувала 

провідний бібліотекар відділу 

обслуговування користувачів Ганна Падалка

 

Фото бібліотекаря 2 категорії відділу 

обслуговування користувачів Олесі Наталич