Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ документального фільму «Малевич» (реж. В. Луцький, 2018)

 

21 лютого 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ документального фільму «МАЛЕВИЧ», приурочений 144-й річниці від дня народження визначного художника-авангардиста, засновника супрематизму Казимира Малевича.

Ця просвітницька стрічка покликана ознайомити глядача з життям і творчістю одного із найвідоміших та неординарних художників ХХ ст., який своїм мистецьким доробком на століття вперед визначив розвиток нових художніх форм, створивши власну неповторну мову, філософію та світобачення.

Надзвичайно цікавою та важливою сприймається основна ідея фільму – мовою документального кіно відтворити образ Казимира Малевича, творчість якого була нерозривно пов’язана з його українським походженням, та дослідити вплив саме української культури на формування світосприйняття та основ творчого генія митця, який, випереджаючи свій час, докорінно змінив уявлення про мистецтво.

Фільм знайомить глядача з маловідомими архівними кадрами, фотографіями картин художника з додаванням комп’ютерної графіки, спогадами родичів, істориків мистецтва, галеристів та архітекторів з України, Польщі, Нідерландів, Білорусі, Франції.

У стрічці можна побачити відтворений на екрані сценарій супрематичного кіно, який Малевич планував екранізувати разом зі своїм колегою, режисером-авангардистом Гансом Ріхтером. Попри те, що плани так і не були реалізовані митцем, творчій групі фільму вдалось втілити у життя ідею художника, щоб познайомити широкий загал з його задумом.

Авторка ідеї проєкту - Ольга Захарова. Режисер картини - Володимир Луцький. Авторка сценарію - Тетяна Філевська. Продюсери стрічки Юлія Чернявська, Олег Щербина, Ольга Захарова, Євген Захаров, Андреа Маньяні, Джанпаоло Сміралья, Стефано Бассо, Кіара Барбо. Композитор - Володимир Сивицький.

Фільм створено у міжнародній копродукції між українською компанією Fresh Production Group та італійською Pilgrim Film за фінансової підтримки Державного агентства України з питань кіно та Міністерства культури Італії.

Після показу глядачі поспілкувались з продюсеркою фільму Юлією Чернявською та одним з героїв стрічки, відомим українським дизайнером – Федором Возіановим.

 

Інформацію підготувала

зав. відділу соціокультурної діяльності

Олена Сливка