Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Разом до Перемоги!»

Зустріч з поетесою Марією Волинською


16 лютого 2023 року, в День єднання в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась зустріч з поетесою Марією Волинською.

Марія Волинська (справжнє ім’я Марія Іванівна Махновець) – українська поетеса. Народилася 9 лютого 1950 року у селі Четвертня Маневицького району Волинської області.   

Вболівання за долю всього народу України – основна риса творчості Марії Волинської. Поетеса, волонтер, патріотка, енергійна жінка, залюблена в життя. Її вірші наповнені такою потужною силою, що самі по собі здатні стати знаряддям боротьби.

Події і реалії нашого життя останніх років  – протистояння влади й народу, війна на  Сході, російське вторгнення в Україну та мужність українських вояків – знаходили своє відображення у все нових віршах авторки. От і зараз М. Волинській було що  сказати людям. З  вуст поетеси прозвучали вже знані і улюблені загалом поезії з попередніх збірок «Небесна сотня», «Дорога безсмертя», «Я Волинська», «Родина», «Молитва за Україну»; нові поезії «Ностальгія», «Тіні», «Діалог із собою»; а також  нові вірші з циклу «Разом до Перемоги» написані в буремні дні війни: «Чорний день», «Лють», «Відкритий лист до Путіна». Ця поезія наповнена душевним болем, любов’ю і вірою в перемогу добра і правди.

В зустрічі взяла участь Тетяна Шпичук, що поєднала роль ведучої та читця власних творів, написаних з 24 лютого: «Тримайся, Києве!», «Страшний сон», «Облітає цвіт», «Все буде…».

Окрасою заходу стали пісні у виконанні бувшого соліста хору «Чумаки» Володимира Самайди, зокрема задушевна лірична пісня «Човен хитається серед води».

Ніжно і сердечно прозвучала поезія Олени О’Лір, української письменниці, перекладачки, у авторському виконанні: «Сонети Перемоги», «Молитва до Архистратига Михаїла». З її рук Бібліотека отримала подарунок у вигляді книги під назвою «Sunflowers» (Антологія поезій про війну).

Зачепили за живе поезії Тетяни Іванчук в авторському виконанні. Патріотичні вірші Ірини Плюсніної були наповнені гніву і ненависті до ворога. Вірші Світлани Макаревської прочитала її сестра Тетяна. Лунала поезія й інших авторів.

Марія Волинська висловила щиру подяку усім тим, хто прийшов. Завершила свій виступ власним віршем під назвою «Родина». Зустріч з поетесою нікого не залишила байдужим. Теплота спілкування, радість від занурення у цілющі джерела поетичного слова, яке справді єднає, додало сил, наснаги та віри в те, що Україна обов’язково переможе!

Наприкінці заходу всі бажаючі мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою до Дня єднання, придбати книгу авторки з автографом та зробити фото на згадку.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко