Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).


Презентація книги Володимира Горбуліна та Валентина Бадрака
«Над прірвою. 200 днів російської війни» (Київ : Брайт Букс, 2023)
 

image28 січня 2023 року в клубі «Субота у Бегемота» відбулася зустріч з директором Центру  досліджень армії, конверсії та роззброєння Валентином Бадраком, який презентував книгу «Над прірвою. 200 днів російської війни», автором якої є разом з Володимиром Горбуліним, головою Наглядової ради Українського інституту безпекових досліджень, першим віцепрезидентом НАНУ.

Валентин Бадрак розпочав  свій виступ  словами присвяти, що відкриває книгу – «Тим, хто захистив свободу й незалежність України 2014 року, і тим, хто зруйнував міф про непереможність ворожої армії 2022 року та далі захищає рідну землю…»

Відтак доповідач виважено, аргументовано  ознайомив з презентованим дослідженням, зміст якого розкрито у вступі «Дивовижна Україна, або Як українці рятують світ»: «Книжка "Над прірвою. 200 днів російської війни" про ключові епізоди перших двохсот днів українського спротиву: синтез подій, рішень, досягнень, провалів. У ній реалізовані зусилля щодо пошуку відповіді, як така масштабна війна з безпрецедентними за розмахом жахливими руйнуваннями міст, масовими вбивствами, звірячими катуваннями і ґвалтуваннями цивільних беззбройних людей стала можливою.

Історики підрахували, що зараз Україна веде 23-тю війну за свою незалежність проти агресивної Росії-Московії. І ця, 23-тя, війна виявилася найбільш кривавою.

Як сталося, що Україна спромоглася встояти проти російської навали й не впала за три дні, як очікували самі окупанти і навіть спецслужби західних країн?

Як сталося, що «друга армія світу» зазнала в Україні низки поразок, була змушена тікати з Київщини, Чернігівщини, Сумщини, Харківщини та частково з інших ділянок фронту й за п’ять місяців неперервних штурмів не досягла оголошених цілей?

Як сталося, що «колективний Захід», слабка й короткозора позиція якого породила чергового історичного монстра та вбивцю, став поступово об’єднуватися навколо українського питання і змінювати свої погляди на підтримку героїчної нації?

Як діяти, щоб надійно захистися від російської агресії в майбутньому?

Та який може бути новий безпековий порядок у світі після завершення російсько-української війни, що виявилася вододілом розвитку сучасної цивілізації?»

Наприкінці Валентин Бадрак  відповів на чисельні запитання присутніх, що свідчили про актуальність  теми.

Завершилася зустріч автограф-сесією.

 

Інформацію підготувала

                       головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець