Субота, 27 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Майстер-клас з написання статті до Вікіпедії

 

На сьогоднішній день найпопулярнішою онлайн-енциклопедією є Вікіпедія.

Напевно немає жодної людини, яка хоча б раз у житті не скористалася її послугами, але мало хто знає, що над її наповненням працюють виключно волонтери та волонтерки.

31 січня 2023 року в рамках щорічного Вікімарафону, приуроченого до дня народження української Вікіпедії (19 років) до Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого завітав Юрій Йосипович Пероганич (український громадський діяч у галузі інформаційно-комунікаційних технологій, культури й освіти, генеральний директор Асоціації підприємств інформаційних технологій України, співзасновник громадської організації «Вікімедіа Україна») з метою проведення майстер-класу зі створення та редагування статей на сайті Вікіпедії.

На заході Юрій Йосипович покроково показав реєстрацію на сайті, пояснив тонкощі написання статей, спосіб їх редагування та техніку публікування. Зареєстровані користувачі сайту мають змогу додавати відео та фото матеріали.

Якщо говорити про вимоги до написання статті, то вона має бути стислою, структурованою та дотримувати всіх вимог авторського права.

Усі публікації перевіряються патрульними сайту та адміністрацією.

Інформація, написана з метою просування чогось видаляється. До оприлюднення підлягають лише ті відомості, які мають корисне смислове навантаження та розповідають про вже відомі та значимі речі чи особистості.

Усі етапи редагування назавжди зберігаються на сайті, як шари фарби на полотні. Тому до них завжди можна повернутися.

На сьогодні Вікіпедія є потужним інструментом на суспільну свідомість. Варто зазначити, що українська Вікіпедія на світовій арені посідає 12 місце за розміром та 16 за популярністю.

Пропонуємо й вам долучитися до даного марафону. Адже це унікальна можливість випробувати себе в написанні енциклопедичних статей, внісши свій вклад в розвиток української Вікіпедії. Можливо для когось саме ваша стаття стане корисною.

 

                                          Інформацію підготувала бібліотекар Юлія Неграш

                                                                 Фото бібліотекаря Олесі Наталич