Субота, 27 липня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація видання Вероніки Чебаник та Анжеліки Корнієнко

«Українські прописи для всієї родини»

 

23 січня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання Вероніки Чебаник та Анжеліки Корнієнко «Українські прописи для всієї родини» (Київ, Друкарський двір Олега Федорова, 2022) до Дня ручного письма.

День ручного письма або почерку був заснований в 1977 році, коли суспільство почало усвідомлювати, що люди втрачають навички ручного письма. Проте рукописний текст розвивався протягом тисячоліть як засіб передачі знань. Водночас розвивалась та вдосконалювалась культура писання від руки – каліграфія. При чому йдеться не тільки про процес оволодіння технікою письма, а також, про самоудосконалення, пізнання історії розвитку мистецтва чистописання у різних народів, розкриття важливості для людини графічних умінь і зв’язок майстерності у краснописі з еволюцією людської душі.

Українське мистецтво письма сягає своїм корінням у глибину віків та має тисячолітню історію. Так склалося, що за понад три сторіччя український пропис втратив своє офіційне використання. Створений для російської мови Гражданський шрифт, що був примусово впроваджений на території усіх колоній московії, стер пам’ять українців про свою писемність.

Тепер, коли Україна вільна і незалежна, відновлюється і ключове культурне надбання – рукопис, який є однією з головних складових історичної спадщини нашої держави. Справою візуалізації української мови понад п’ятдесят років займається Василь Чебаник – всесвітньо відомий український художник-графік, каліграф, науковець і педагог, професор, автор оновленої абетки української мови на історичних національних основах у межах проєкту «Рутенія. Графіка української мови».

Представлені «Українські прописи для всієї родини» Вероніки Чебаник і Анжеліки Корнієнко побудовані на основі запропованих Василем Яковичем графем, які мають історичні основи розвитку української писемності.

Видання містить практичні поради по роботі з прописами, формули побудови літер, правила їхнього з’єднанням, вправи для літер, а також, – деякі приклади рукописних шрифтів та скоропису від ХVІ ст. до сучасних, тренувальні вправи тощо. Колаж обкладинки прописів сформований з малюнків учасників українського конкурсу «Змалюй Рутенію – абетку для української мови».

На заході Анжеліка Корнієнко розповіла про історію виникнення та подальший розвиток ручного письма, а Василь Чебаник – про техніку письма, його елементи, важливість постійних тренувань. Блогер Нестор Воля додав про важливість популяризації і використання української абетки, як елементу української ідентичності. Присутні, особливо підлітки, жваво реагували на почуте. Ставили питання, висловлювали свої думки і бачення, активно спілкувалися.

Партнери заходу – Національн6а бібліотека України імені Ярослава Мудрого та волонтери громадської ініціативи #інфоВАРТА.

Захід відвідали педагоги спеціалізованої школи № 16 Святошинського району м. Києва на чолі з директоркою Наталією Нікуленковою, члени родин учасників АТО/ООС і тимчасово переміщені особи з Луганська та Запоріжжя під опікою Благодійної організації «Благодійний фонд «Таланок» (голова БО Марина Луценко), представники громадськості, користувачі Бібліотеки.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда

фото провідного бібліотекаря

відділу обслуговування користувачів Тетяни Копилової