Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Показ художнього фільму «Крути 1918»  (Україна, 2018)

 

31 січня в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся показ художнього фільму «Крути 1918».

imageКартина «Крути 1918» – історичний екшн за реальною історією героїчного бою на залізничній станції Крути взимку 1918 року. Фільм розповідає про молодих юнаків, сповнених мрій та життєвих планів, які вірили в незалежну Україну, в свій народ, які беззастережно та сміливо йшли захищати свою державу.

Загін з 400 курсантів призупинив наступ 4-тисячного підрозділу Червоної армії в напрямку Києва. Місцем битви стала станція Крути. Завдяки цьому героїчному подвигу вдалося зламати плани ворога, загальмувати наступ військ на столицю України, що дало змогу урядові Української Народної Республіки добитися міжнародного визнання України на мирних переговорах у Бресті.

Історики стверджують, що це було перше у XX столітті офіційне визнання нашої незалежності, що утвердило на політичній карті Українську державу. Ця героїчна та водночас трагічна сторінка нашої історії ознаменувала початок нової епохи пробудження національної свідомості українців, усвідомлення їхнього права жити на власній землі, захищаючи її від зовнішніх ворогів. 

Фільм знімався з вересня 2017-го  по січень 2018 року. Автором сценарію стрічки виступив Костянтин Коновалов, режисером – Олексій Шапарєв а продюсером – Андрій Корнієнко. Ролі у фільмі виконали Євген Ламах, Надія Коверська, Андрій Федінчик, Олексій Тритенко, Віталій Салій, Олександр Піскунов, Максим Донець, Дмитро Ступка, Остап Ступка, Наталя Васько, Роман Ясіновський, Богдан Юсипчук та інші.

 Зйомки фільму проходили здебільшого у Києві – на Софійській площі, в Київській фортеці, в Музеї видатних діячів української культури. Станцію Крути знімали у селі Сигнаївка на Черкащині. Загалом у зйомках були задіяні близько 1000 акторів і 2000 одиниць зброї. У зйомках батальних сцен брали участь 150 військових Нацгвардії України. Саме завдяки нацгвардійцям українські військові початку ХХ сторіччя у фільмі майже нічим не відрізняються від сучасних вояків – такий самий вишкіл, навички, вміння поводитися зі зброєю. Відбувалися зйомки й на станції Крути, де зараз зведено монумент Героям-крутянам. Там знімались сучасні кадри за участю пластунів з Національної скаутської організації «Пласт».

Відтворена режисерами реалістичність допомагала цілком пройнятись атмосферою тих часів. Глядачі були вражені глибиною та правдивістю кінострічки.  

Про Крути, Україну, про український ген волі й ген героїзму та про те, що історія повторюється, говорили глядачі кінострічки «Крути 1918». Через 105 років Україна знову бореться за життя, а її доблесні й відважні сини та доньки дають бій величезній армії росіян.

Окрім фільму, гості заходу мали змогу ознайомитись з книжковою виставкою «Пам’ятаймо Крути». Гортаючи сторінки книг, кожен з присутніх мав можливість ще більше дізнатись про справжніх мужніх героїв та події Бою під Крутами.

Виступ молодої української співачки Вікторії Падалко, яка заспівала саундтрек до фільму «Крути» - «Отсе тая стежечка» (сл. Івана Франка, муз. Христини Соловій) та власну пісню «Янголи», нікого не залишив байдужим.

Історія Крутів актуальна і сьогодні. Юні крутяни – це прообраз сучасних молодих українців, які так само героїчно захищають Україну. І тоді, і зараз на захист країни стала молодь, яка не хотіла ярма для нашого народу. Бій під Крутами – символ героїзму молодого покоління в боротьбі за незалежність України.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Юлія Гриценко