П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Святковий концерт «Різдвяне диво»

за участю українського народного хору «Либідь»

 

17 січня 2023 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого  відбувся святковий концерт «Різдвяне диво» за участю українського народного хору «Либідь».

Український народний хор «Либідь» територіального центру соціальної служби Голосіївського району в місці Києві створено в 1972 р. при Будинку культури ПАТ «НВП «Більшовик» з метою збереження та популяризація української народної пісні. За роки творчої роботи хор досяг вагомих висот і одержав у 1975 р. почесне звання «народного», у 2019 р. це звання підтвердив. Біля витоків створення колективу стояли шанувальники народнопісенної творчості Михайло Єрмоленко, Богдан Антків, Олег Долгий. Продовжили справу Світлана Палига, Тетяна Горай.

Нині художній керівник та організатор культурно-дозвіллєвої діяльності Людмила Демченко і виконавці з великою наснагою і натхненням підхоплюють усі культурно-мистецькі ідеї, спрямовані на розбудову та утвердження незалежної України. У репертуарі колективу понад 350 хорових творів – пісні дохристиянської та християнської доби, періоду козаччини, пісні народів світу, твори української класики, веснянки, хороводи та щедрівки в обробці Миколи Леонтовича, Андрія Авдієвського та інших, а також авторські пісні.

Творчий колектив бере активну участь у міжнародних, всеукраїнських, міських та районних фестивалях і конкурсах, концертних програмах. Є учасником благодійних концертів та виступів для воїнів АТО з метою активної популяризації народно-хорового мистецтва та збереження національної ідентичності. За час свого існування колектив неодноразово був нагороджений почесними грамотами, дипломами, подяками та нагородами.  

На заході йшлося про багаті та винятково гарні традиції святкування Святого Вечора і Різдва українським народом. Від прадавніх часів наші пращури вірили, що у грудневі – січневі дні народжується чудодійна сила, яка переливається в душі людей, землю, воду, у рослини та тварин, тому так очікували і радісно святкували це свято. Християнство наповнило давні традиції новим змістом, християнськими ідеалами, ідеями правди, любові, всепрощення, щедрості, удосконалення. Природньо, що з плином століть ці звичаї зазнали змін, але час не вплинув на їхню основу, в якій виразно виявляються характерні риси українців: працьовитість, гостинність, чесність, доброта, співучість, єдність, святість родини та шанування пам’яті предків.

Злагоджено, натхненно хористи та солісти Тетяна Макаренко і Василь Скороход  виконали українські народні пісні – сумні та бадьорі, патріотичні та козацькі, про любов і тугу, про прагнення до волі та готовність захистити рідну землю, а також ведуча Валентина Якубаш прочитала гуморески і байки.

Захід доповнив відеоряд із зображеннями старовинних листівок на тему Різдва.

Були присутні вимушені переселенці та члени родин учасників АТО / ООС під опікою Благодійної організації «Благодійний фонд «Таланок» та голови БО Марини Лисенко, користувачі та співробітники бібліотеки.

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу

обслуговування користувачів Тетяна Скирда

фото провідного бібліотекаря

Тетяни Копилової