Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

29 грудня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги «Сковорода і Ми» (Київ: Саміт-Книга, 2022),  присвячена визначній події – 300-літтю з дня народження  українського філософа Григорія Сковороди.

Презентоване видання – це збірка статей 40 авторів  під редакцією Олеся Донія, присвячених Григорію Сковороді та осмисленню його ідейного спадку, спрямоване на поширення як інформації про нього, так і відповідь на виклики, що нині стоять перед Україною. Книга вийшла друком у видавництві «Саміт-Книга» за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України.

 Почалася подія з привітального слова  генерального директора НБУ ім. Ярослава Мудрого Олега Сербіна, який зазначив, що в такий складний час, в ході палких дискусій вдалося реалізувати проєкт «Сковорода і Ми».

Заступник міністра Культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко розповів про підготовку та відзначення  300-річчя від дня народження Г. С. Сковороди на державному рівні, наголосив на важливості та підтримці таких проєктів.

Директор видавництва «Саміт-Книга» відзначив тих авторів, які взяли участь у написанні книги, розповів про майбутні проєкти, зокрема, про роботу над підготовкою «Сковородинської енциклопедії».

Модератор заходу, історик Павло Гай-Нижник звернув увагу на місце Григорія Сковороди у сучасному світі.

Упорядник видання, ідеолог Олесь Доній розказав про сам проєкт, про його задум та подякував всім, хто долучився до написання статей. Він, також, відмітив цілу серію різноманітних заходів по всій Україні, що була розроблена разом з групою однодумців та створений ними Всеукраїнський комітет по відзначенню 300-ліття Григорія Сковороди. 

Окрім того, до виступів долучилися громадський діяч, візіонер, публіцист Олексій Толкачов; український арткритик, публіцист, радіоведучий Костянтин Дорошенко; політолог Олександра Ковальчук; український філософ Тарас Кононенко; засновник фонду «Рідна Україна» Микола Томенко;  співачка, психолог, фольклористка Анна Заклецька; психолог Дзвенимира Зьома; ректор Академії сучасного мистецтва ім. Сальвадора Далі Олександра Гуменна; заслужений працівник освіти України, начальник управління освіти ШРДА м. Києва Євгенія Ярова; етнограф Світлана Петровська та громадський діяч Володимир Петровський; журналіст, головний редактор журналу «Футбол» Артем Франков та інші.

        Усі учасники заходу отримали в подарунок від  Видавництва презентоване видання.

 

                                                                            Інформацію підготувала заступник генерального директора Наталія Цукренко

фото головного бібліотекаря Ольги Мазаєвої