П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація видання українського поета Наума Тихого

«Ті, хто збирає насіння»

 

17 грудня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація видання українського поета Наума Тихого «Ті, хто збирає насіння».

Наум Миронович Тихий (14.09.1922-27.10.1996) – український поет, прозаїк, перекладач, лауреат премії імені Павла Тичини Національної спілки письменників України. У 1937 р. закінчив десятирічку з відзнакою, і без іспитів був прийнятий до Київського університету (нині Київський національний університет імені Тараса Шевченка) на відділення української філології. Н.М. Тихий – учасник Другої Світової війни. Пройшовши всю війну, був тяжко поранений. Нагороджений орденами Вітчизняної війни І ступеня, Червоної Зірки, медалями «За оборону Києва», «За оборону Сталінграда», «За перемогу над Німеччиною» та ін.

Після демобілізації у 1945 р. повернувся до університету, який закінчив у 1947 р.

Перші вірші Н. Тихого було опубліковано в 1940 р., а по війні поет став однією з найпомітніших постатей серед молодих літераторів – колишніх фронтовиків, яких згодом назвуть «фронтовим поколінням». Своїм літературним учителем Н. Тихий вважав уже визнаного на той час Леоніда Первомайського.

У 1947 р. поета було прийнято до Спілки письменників України. Наум Тихий є автором тридцяти поетичних збірок, романів, нарисів тощо.

Вірш «Молитва за Україну» (1992), в якому злиті воєдино почуття єврея за походженням та українського патріота за способом життя і мислення – можна було б покласти серед перших блоків у фундаменті поліетнічної української політичної нації.

Збірка вибраних віршів Наума Тихого «Ті, хто збирає насіння» (Київ: ДУХ І ЛІТЕРА, 2020) до 100-річчя від дня народження Н.М. Тихого – це лише невелика частина його творчої спадщини, це поезія глибокої думки і яскравого образу – точно вивіреного і тому доступного багатьом.

У заході взяли участь син поета, журналіст, письменник, упорядник зазначеної збірки, журналіст Сергій Тихий, онук Георгій Тихий, народний артист України Олег Дзюба, журналіст Віктор Задворнов, художниця Наталія Полтавець, бібліограф Жанна Роговець, журналістка Лариса Татарінова, поетка, філологиня Тетяна Шептицька. Всі учасники висловили своє захоплення віршами Наума Тихого та декламували обрані ними твори зі збірки. Було зазначено, що поезія Наума Мироновича глибока, епічна, вишукана, філософська, щемлива, з пильною увагою до дрібниць і надзвичайно актуальним відображенням на сьогодні теми війни. В ній поет говорить про своє, наше коріння; про страшну війну, що несе страждання, втрати, невимовний біль; про ніжну любов до матері, до коханої, рідної вулиці, стежки, що веде додому; захоплюється природою та багатством рідної української землі; осмислює життя...

Сергій Тихий розповів подробиці життя Наума Мироновича, пригадав, як батько писав свої твори, показав родинні фото, прочитав улюблені поезії, що написані серцем.

Презентація поетичної збірки стала святом з теплими спогадами, щирими читаннями талановитих віршів, усвідомленням, що «поезія повертається» (за висловом С. Тихого). Сергій Наумович подарував збірку Бібліотеці та всім учасникам і присутнім на вечорі.

На заході заслужена артистка естрадного мистецтва України Наталія Полтавець виконала українські романси та свою імпровізацію на вірші Наума Тихого.

Пам'ять про поета зберігають його літературні твори, названі його іменем центральна вулиця та провулок містечка Ємільчине, де народився митець, меморіальна дошка на будинку в Києві – де проживав, а також нащадки та шанувальники творчості.

 

Інформацію і фото підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів

Тетяна Скирда