Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня людей з інвалідністю

 

imageМіжнародний день людей з інвалідністю, встановлений резолюцією A/RES/47/3 Генеральної Асамблеї Організації Об'єднаних Націй 14 жовтня 1992 року, і відзначається щорічно 3 грудня.

Проведення Міжнародного дня людей з інвалідністю спрямовано на привернення уваги до проблем цієї категорії суспільства, захисту їх гідності, прав та добробуту. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей із інвалідністю.

Зважаючи на необхідність ефективної участі інвалідів у економічному, соціальному, культурному і політичному житті суспільства, Генеральною Асамблеєю ООН 13 грудня 2006 року було прийнято Конвенцію про права осіб з інвалідністю.

В Україні на державному рівні цей день відзначається з 1993 року. З метою захисту прав інвалідів були прийняті закони: «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», «Про реабілітацію інвалідів в Україні», «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю» та ін., ратифіковано Конвенцію про права осіб з інвалідністю.

Держава взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення людей з інвалідністю, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, надання низки пільг, конституційно гарантує на рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства.

У 2022 році заходи з нагоди Міжнародного дня людей з інвалідністю будуть проходити у рамках інтерактивних діалогів за визначеними темами: «Інновації для інклюзивного розвитку у сфері зайнятості»: зайнятість, знання та уміння, необхідні для отримання роботи в усіх галузях виробництва; «Інновації для інклюзивного розвитку в скороченні нерівності»: інновації, практичні інструменти й передовий досвід для зменшення нерівності в державному і приватному секторах; «Інновації для інклюзивного розвитку на прикладі спорту»: спорт як показовий приклад і місце для інновацій, зайнятості та рівності.

Залучення інвалідів до суспільного життя стало найважливішою умовою забезпечення прав людини, досягнення стійкого розвитку, установлення миру і безпеки. Це є одним з головних завдань Порядку денного у сфері сталого розвитку до 2030 року.

До Міжнародного дня людей з інвалідністю Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються науково-популярні видання та статті з періодичних видань даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 3 грудня – 15 грудня 2022 р. 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

image