Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Миколи Хомича 

«Задум Бога» (2022)

 

Мої книги –

це бажання зрозуміти світ, в якому живеш.

Це більше питання,

 адже я не даю готової відповіді,

я даю змогу читачеві думати разом зі мною.

М. Хомич.

 

image17 листопада 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація нового роману київського письменника, члена Національної спілки письменників України Миколи Хомича «Задум Бога», який вийшов цьогоріч у видавництві «Радуга».

Микола Хомич – лауреат міжнародної літературної премії імені Михайла Жизневського «Воїн Світла», дипломант літературної премії НСПУ імені Максиміліана Кирієнка-Волошина «Глиняний кіт», лауреат міжнародної літературної премії «Дон Кіхот» та премії журналу «Радуга».

Його книги, перекладені грецькою, румунською, польською, азербайджанською мовами, розлетілися Світом і знайшли своє місце на полицях бібліотек багатьох європейських країн, зокрема, в Бібліотеці Конгресу США. Історичний роман «Загадка гробниці» потрапив до Вселенського патріарха Варфоломія у Константинополі, куди у жовтні 2020 року був запрошений Микола Хомич.

         Новий роман Миколи Хомича «Задум Бога» – перша книжка трилогії письменника.

Про що саме роман «Задум Бога»? Про історію України, про непохитний український народ, нашуimage культуру, про наше коріння, що подається як сімейна сага, в якій зображено два роди: селянський і козацький. І це не випадково, адже селяни і козаки сформували сучасну українську націю. Не залишив автор без уваги і аристократичні родини того часу – Сангушків, Потоцьких, Вишневецьких, Любомирських, Чарторийських.

Роман сповнений безліччю цікавих подробиць життя та побуту українців XV—XIX століть, традицій запорізьких козаків, що передають атмосферу тих часів, захоплююче розкривають суть багатьох історичних подій..

Незважаючи на прохолоду в залі та можливість відключення світла, зібралось чимало шанувальників творчості Миколи Хомича. Заворожувала атмосферна інсталяція тих часів, створена в залі під час презентації книги – старовинні українські рушники на стойках, козацька шабля, вбрання українських селян того часу та стіл «Рік достатку», на якому були розміщені українські страви. На почесному місці стояв великий коровай – витвір хлібопекарського мистецтва, який вражав не тільки своїм розміром, а й смаком.

Цікаво і динамічно побудована відеопрезентація, дала можливість присутнім мандрувати історичними місцями України, про які згадується в романі.

Артистичне читання уривків роману поеткою Іреною Слутою та актором, коментатором, режисером Олександром Бєлкіним-Кривенко сприяли емоційному осмисленню подій, що відбуваються в книзі.

Особливій творчій і теплій атмосфері сприяли виступи Артема Ляховича, піаніста, лауреата міжнародних конкурсів, кандидата мистецтвознавства, професора КМАМ імені Р. Глієра та Наталки Полтавець, члена Національної спілки художників України, співачки, заслуженої артистки естрадного мистецтва України. Її проникливий голос дарував присутнім радість, зачаровував своєю мелодійністю, ніжністю, наповнював приємними емоціями.

На завершення презентації Микола Хомич запросив присутніх пригоститися українськими стравами, про які йшла мова у романі –  узвар, канапки з паштетом, коровай та ін. Всі охочі також мали змогу придбати книги письменника та одержати автограф.

Сподіваємось, що роман «Задум Бога» знайде свого читача і буде цікавий кожному, хто хоче більше дізнатися про історію становлення України, пізнаючи її не з сухих документів, підручників історії, а з виру життя, яке дає уявлення про міцний взаємозв’язок причин та наслідків, змушує усвідомлено і небайдуже ставитися до всього, що нині відбувається з нашим народом. І як пише автор, «жодному смертному невідомо, що на нього чекає попереду. І в цьому, власне, і полягає Задум Бога».

 

 Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна