Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Літературні шедеври світового кіно: визнана класика»

 

imageУ довгі зимові вечори найкращим дозвіллям стають цікаві книги або хороші фільми, особливо ті, які вважаються класикою літератури чи кінематографу. Це і визнані роками твори, і відносно нові, які вже встигли полюбитися глядачу та читачу.

Пропонуємо переглянути добірку книг класиків світової літератури, які було екранізовано.

Для кіноглядача екранізація літературного твору може бути способом знову зануритися у світ улюблених героїв. Водночас для багатьох читачів саме фільм стає натхненням до прочитання оригінального твору.

Важко передати стиль автора, характер письма, зобразити героїв такими, якими їх задумав автор. Але режисери беруться за роботу і презентують не менш геніальні шедеври. Більше того, в деяких творів є не одна, а декілька екранізацій, що підтверджує їх актуальність протягом десятиліть. Кіно дає друге життя літературному твору.

Часом, прискіпливий глядач знаходить розбіжності між оригінальним твором і його кіно-інтерпретацією. Однак, це і є перевагою читання першоджерела: читач сам в найяскравіших барвах малює дійство та проживає емоції героїв у власній уяві. У фільмі ж ми отримуємо бачення режисерів та сценаристів.

Так чи інакше, пропонуємо добірку культових фільмів, які знято за мотивами творів світової класики. У них знімалися видатні актори свого часу і ці картини були удостоєні увагою критиків, зібравши нагороди і номінації провідних кінопремій та фестивалів.

Генії літературного мистецтва Еріх Марія Ремарк, Маргарет Мітчелл, Джек Лондон, Френсіс Скотт Фіцджеральд, Джейн Остін, Ернест Гемінґвей, Емілі та Шарлотта Бронте та багато інших порушували вічні теми кохання, сенсу життя, людини в суспільстві. Класики передали на папері неймовірні шедеври про людські долі, характери, сподівання… Їх читають не одні покоління, їх поважатимуть, з героїв братимуть приклади, черпатимуть натхнення.

Добірка висвітлює лише незначну частину творів, які варто прочитати та переглянути. Список сформований на основі опитувань читачів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших книг цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

Приємних вечорів читання і перегляду!

Відеоконтент книжкової виставки «Літературні шедеври світового кіно: визнана класика» можете переглянути за посиланням https://youtu.be/kzqrwos7mm8.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Ганна Падалка