Субота, 18 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 

Сольний концерт доцента НМАУ імені  П. І. Чайковського Аліни Романової

«Всі балади та скерцо Фредеріка Шопена»

 

image

12 листопада 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт відомої української піаністки Аліни Романової.

Аліна Романова – кандидатка мистецтвознавства, доцентка Національної музичної академії імені П. І. Чайковського, лауреатка міжнародних виконавських конкурсів. Гастролює в Україні та за кордоном. Вперше в Україні виконала сюїту І. Альбеніса «Іберія» у повному обсязі. Серед інших програм – Й. Брамс (сонати для скрипки та фортепіано), С. Рахманінов (сонати), Р. Шуман («Крейслеріана», «Карнавал», «Фантазія»).

У виконанні Аліни Романової на концерті пролунали музичні твори видатного польського композитора та піаніста Фредеріка Шопена.

Творчість Шопена – одне з найбільших досягнень польської та світової музичної культури. Вона вплинула на багато поколінь музикантів. Митець був неперевершеним мелодистом, а його композиторська техніка відрізнялася від прийнятих в епоху романтизма правил та прийомів. Він є автором, 3 фортепіанних сонат, 4 балад, 4 скерцо, близько 60 мазурок, 16 полонезів, 19 вальсів та ін.

Ведучим концерту був Артем Ляхович, піаніст, мистецтвознавець, лауреат міжнародних виконавських конкурсів, професор Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра, відомий як чудовий лектор, що супроводжує свої виступи та концертні виступи багатьох музикантів.

Прекрасно побудована розповідь Артема Ляховича про життя і творчість Ф. Шопена та виконання Аліною Романовою творів геніального композитора було емоційним та яскравим. Досконале володіння інструментом дозволило поєднати в одне ціле творчий задум композитора та інтерпретацію його творів виконавицею. Зал наповнився мелодійними звуками балад, скерцо, мазурками, полонезами та вальсами.

Незважаючи на похмурий день, в залі панувала тепла атмосфера, яка дарувала позитивні емоції, чудовий настрій. По закінченню концерту зал вибухнув гучними оплесками. Присутні щиро дякували Аліні Романовій за можливість почути прекрасну музику Фредеріка Шопена.

Увазі шанувальникам творчості польського композитора була представлена книжкова виставка, яку підготував відділ Міжбібліотечного абонемента Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності

Лариса Совершенна