Субота, 4 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Вечір пам’яті «Михайло Бойчук – реформатор українського мистецтва»

(до 140-річчя від дня народження Михайла Львовича Бойчука)

 

1 листопада 2022 року відбувся Вечір пам’яті «Михайло Бойчук – реформатор українського мистецтва» до 140-річчя від дня народження Михайла Львовича Бойчука, організований Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого спільно з Бібліотекою ім. М.В. Гоголя ЦБС Голосіївського району м. Києва.

М.Л. Бойчук (28.10.1882-13.07.1937) – український художник-монументаліст, видатний представник Розстріляного відродження, живописець і педагог, засновник школи «бойчукізму». Народився на Тернопільщині (с. Романівка) в багатодітній сім’ї. У 1898 р. розпочав навчання в малярській школі у Львові. У 1902 р. приєднався до Наукового товариства ім. Тараса Шевченка, від членів якого отримав підтримку у подальшому навчанні малярству у Відні, Кракові, Мюнхені, Парижі. У 1911 р. повернувся в Україну вже з дружиною, однією з найталановитіших своїх учениць, художницею Софією Налепинською. У Львові й на Чернігівщині займається реставрацією історичних пам’яток. А 1917 року переїздить до Києва, де стає співзасновником Української державної академії мистецтв, керівником монументальної майстерні. У 1924 році Михайло Бойчук обійняв посаду професора Академії, а за рік став співзасновником і членом Асоціації революційного мистецтва України (АРМУ), яка цуралася натуралістичного радянського реалізму.

Обсяги робіт, до яких він долучився, вражають. Михайло Бойчук готував театральні декорації для вистав Леся Курбаса у Молодому театрі, реставрував фрески Софійського собору і твори з колекції Музею Ханенків, розписував київську Оперу до з’їзду представників волосних виконкомів та ін. У 1920 році створив відомий плакат з рядками із «Заповіту» до Шевченківського свята, 1923-му – оформлював український павільйон на ВДНГ у Москві. Спільно з учнями митець створив понад 20 монументальних розписів, як-от: Луцькі казарми в Києві, Селянський санаторій під Одесою, Червонозаводський театр у Харкові. Про монументальні твори Михайла Бойчука з самого початку говорили: гарно, як у церкві.

Проте в 1930-х роках мистецькі твори бойчукістів почали піддаватися критиці – відзначалося «віддалення від соцреалізму», «спотворення радянської дійсності», а бойчуківський «візантизм» був визначений як «релігійний опіум».

У листопаді 1936 року М.Л. Бойчука заарештовано та після півроку допитів 13 липня 1937 року геніального художника разом з учнями Іваном Липківським, Іваном Падалкою, Василем Седлярем було розстріляно. В грудні того ж року розстріляно і Софію Налепинську-Бойчук. Після страти практично всі монументальні твори бойчукістів як «наслідки їхньої підривної роботи» було заштукатурено, більшість ескізів спалено.

«Бойчукізм – це не лише про монументальне мистецтво. На творчих ідеях бойчукізму були також засновані школи плакату, графіки та кераміки. Бойчукізм став ідеологічною течією, що навіть під забороною та ризиком повного знищення усе ж змогла посіяти ідеї відродження українського мистецтва» (мистецтвознавець Анна Збаражська).

На Вечорі пам’яті старший науковий співробітник Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» Тамара Бойко, використовуючи наочні матеріали, ознайомила відвідувачів з життєвим і творчим шляхом М.Л. Бойчука. Ррозповіла про «бойчукізм», про учнів Михайла Львовича. На прохання слухачів – про історію створення НІМЗ «Биківнянські могили», адже земля Биківнянського лісу зберігає останки  талановитих і мужніх митців Розстріляного відродження, страчених у часи сталінського тоталітаризму. Координаторка та модераторка заходу Тетяна Скирда ознайомила з можливістю пошуку літератури на обговорювану тему через електронну бібліотеку НБУ ім. Ярослава Мудрого, коротко анонсувала роботу науково-бібліографічного відділу Бібліотеки щодо створення довідника «Бойчук і бойчукісти» (упорядник – головний бібліограф відділу Олена Білик), продемонструвала відеоматеріали та каталог масштабної виставки «Бойчукізм. Проект «великого стилю», що відбулася в Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» у 2018-2019 рр.

Ліричним доповненням Вечора став виступ художниці, старшого викладача Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука, заслуженої артистки естрадного мистецтва України Наталки Полтавець, яка виконала пісні про Україну, розповіла про діяльність Академії та про колекцію робіт художниці-бойчукістки Марії Котляревської, що подарована закладу сином мисткині Михайлом Кульбаком.

 Партнери заходу – Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» та Бібліотека ім. М.В. Гоголя ЦБС Голосіївського району м. Києва.

 

Інформацію та фото підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда