Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня української писемності та мови

 

 

Слова росли із грунту, мов жита

Добірним зерном колосилась мова

Вона як хліб. Вона мені свята

І кровю предків тяжко пурпурова

Ліна Костенко

 

imageДень української писемності та мови – державне свято, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. Воно було започатковано у 1997 році Указом Президента України № 1241/97 «Про День української писемності та мови» на підтримку «ініціативи громадських організацій та з урахуванням важливої ролі української мови в консолідації українського суспільства».

За православним календарем у цей день вшановують пам'ять Преподобного Нестора Літописця, який відомий як послідовник творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія та автор першого літопису, що описує історію Київської Русі.  

Українська мова становить величезну культурну цінність, що створювалася протягом століть багатьма поколіннями українського народу в особі кращих його представників – передових письменників, вчених і культурних діячів.

Українська мова належить до слов’янської групи індоєвропейської мовної сім’ї. Число мовців – понад 40 мільйонів, більшість яких живе в Україні. Поширена також у Білорусі, Молдові, Польщі, Румунії, Словаччині, США та інших країнах, де мешкають українці. Українська входить до третього десятка найпоширеніших мов світу. Окрім того, вона є результатом інтеграції трьох діалектів праслов’янської мови – полянського, деревлянського та сіверянського. Для запису нашої мови використовують адаптовану кирилицю, зрідка – латинку в різних варіантах. Із погляду лексики найближчою до української є білоруська мова, потім польська  і словацька.

Щодо початку писемності в українських землях тривають наукові дискусії. Археологічні знахідки засвідчують наявність писемних знаків на глиняному посуді, пряслицях, зброї тощо, ще за трипільської доби.

Сучасна літературна українська мова з'явилася в XVIII столітті. Першим твором, який було написано з її використанням, вважається «Енеїда» Івана  Котляревського. Остаточно закріпив українську розмовну мову в літературних творах поет Тарас Шевченко.

У День української писемності та мови традиційно проводяться різноманітні заходи. Усі вони присвячені темі писемності та грамотності. Щорічно, на Українському радіо відбувається Всеукраїнський радіодиктант національної єдності, який має на меті об’єднати усіх небайдужих навколо українського слова. До написання диктанту долучаються відомі люди, політики, митці, військові, студенти, школярі та всі охочі.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носій – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав, залежно від того, під чиєю владою опинялася Україна. Нині українська мова має державний статус. Мовна політика, як одна із складових частин державної, спрямовується на забезпечення оптимального функціонування української мови в усіх сферах життя українського суспільства, їх подальшого розвитку і взаємодії.

До Дня української писемності та мови в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено видання, що розкривають багатство і красу рідної мови, її роль в консолідації українського суспільства,  знайомлять з науковими працями  щодо походження і розвитку мови, допомагають  читачам дотримуватись культури української мови.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх, загальний читальний зал.

Термін експонування: 8 – 28 листопада 2022 р.

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.

 

image