Середа, 22 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 60-річчя від дня народження Ірен Роздобудько (1962),

української письменниці, ілюстраторки, сценаристки

 

imageІрен Віталіївна Роздобудько народилася 3 листопада 1962 року в м. Донецьку.

Батьки назвали доньку на честь героїні роману Джона Голсуорсі «Сага про Форсайтів» Ірен Форсайт. У шість років дівчинка написала своє перше оповідання, однак, ще до того, як навчилася писати, вона вигадувала різні історії й небилиці, котрі розповідала друзям у дитячому садку.

У шкільні роки Ірен відвідувала різні театральні гуртки та мріяла про сцену. Але, зрозумівши, що великої актриси з неї не вийде, вступила до Київського державного університету імені Тараса Шевченка. Трудовий шлях розпочала в Донецькому відділку ТАРС-РАТАУ телеграфісткою, потім трудилася в багатотиражці Донецького металургійного заводу журналісткою та дикторкою радіогазети.

Після переїзду до Києва у 1988 році, працювала коректоркою журналу «Сучасність», оглядачкою на першому й третьому каналах Національної радіокомпанії України та газети «Всеукраїнські відомості», заступницею головного редактора у журналі «Наталі», головною редакторкою журналу «Караван історій. Україна» та журналісткою у часописі «Академія».

У 2000 році відбувся письменницький дебют Ірен Роздобудько – її роман «Пастка для жар-птиці» відразу здобув нагороду на конкурсі «Коронація слова». З цього моменту почалася впевнена хода Ірен Роздобудько літературним шляхом. Серед творчого доробку письменниці психологічний трилер «Ескорт у смерть» (2002), психологічна драма «Ґудзик» (2005), авантюрний детектив «Останній діамант міледі» (2006), комедія абсурду «Оленіум» (2007). В жанрі художньої біографії написані романи «Прилетіла ластівочка» (2018), «Фаріде. Роман-апокриф» (2021), «Неймовірна. Ода до радості» (2022). Її перу належать й книжки для дітей, зокрема, «Коли оживають ляльки» (2007), «Ірен Роздобудько про Блеза Паскаля, Вольфі Моцарта, Ганса Андерсена, Катрусю Білокур та Чарлі Чапліна» (2007), «Пригоди на острові Клаварен» (2011), «Арсен» (2012).

Ірен Роздобудько – авторка ілюстрацій до книжок Лариси Масенко, Елеонори Соловей, Леся Танюка та власних творів.

Відома І. Роздобудько і як сценаристка. Написала сценарії до таких кінострічок, як «Почати з початку. Марта», «Ґудзик», «Таємничий острів», «Поводир» та інших. Всього за сценаріями письменниці знято понад 12 фільмів.

Ірен Роздобудько – членкиня Асоціації українських письменників, володарка літературної відзнаки «Золотий письменник України»; лавреатка Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2000, 2001, 2005), літературної премії Нестора Літописця (2007), премії імені Дмитра Нитченка (2022); переможниця конкурсу «Ґранд-Коронація» (2021).

У своїй творчості письменниця не обмежується одним жанром –  сміливо експериментує зі стилями, темами й героями, вибудовує власну оригінальну манеру письма та й просто займається улюбленою справою, і можливо, саме у цьому нестримному бажанні й закладена формула її успіху. А ще – у таланті та великій працелюбності.

До 60-річчя від дня народження Ірен Роздобудько (1962), української письменниці, ілюстраторки, сценаристки в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку, яка знайомить з її творчим доробком.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 3-й поверх.

Термін експонування: 3 листопада – 17 листопада 2022 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

image