Четвер, 18 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Творча зустріч з поетесою Ларисою Петровою

 

4 жовтня 2022 року відбулася творча зустріч з поетесою Ларисою Петровою, організована Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого спільно з Бібліотекою ім. М.В. Гоголя ЦБС Голосіївського району м. Києва.  

Лариса Петрова – українська поетеса, перекладачка, композиторка, громадська діячка, заступниця голови Спілки жінок міста Києва та голова Творчого об’єднання «Світлина» у складі Спілки, сценаристка та режисерка мистецьких заходів, членкиня Національної спілки письменників України з 1999 року. Народилася в с. Катюжанка Вишгородського району Київської області в родині українських інтелігентів. Батько Федір Васильович Петров – визнаний український письменник і поет, мати Ніна Андріївна Петрова – вчителька української мови. Пані Лариса закінчила Київський медичний інститут (нині Національний медичний університет ім. О.О. Богомольця) у 1975 році та згодом – Інститут журналістської майстерності при Спілці журналістів України. Працювала науковим редактором в Національному академічному видавництві «Здоров’я», а також – науковцем в Інституті гігієни та медичної екології ім. О.М. Марзєєва. Мешкає в м. Бровари.

Перші вірши поетеси були надруковані в місцевих та відомих українських газетах «Нове життя», «Українка», «Київський вісник», «Голос України», «Українське слово», «Літературна Україна», у часописах «Дніпро», «Жінка» тощо. Перша збірка «Акорди світлої зажури» вийшла у 1997 році. Наразі творчий доробок Лариси Федорівни складає вісім ліричних збірок, літературні переклади та майже двісті пісень і романсів на музику відомих українських композиторів  та самої авторки віршів Лариси Петрової.

 Лірика поетеси характеризується глибиною філософської думки, високою громадянською позицією, патріотизмом, щирістю, емоційністю. Вірші відзначаються мелодійністю і легкістю сприйняття. Від початку війни у поезіях звучить передчутті біди: «Гуркіт грому пронизує небо, застигає тривога в очах… Одігнати не можу від себе невідступний пронизливий страх» (вірш «Застигає тривога в очах», 2017 р.); любов та біль за Україну: «Не вперше лихо це до нас прийшло… О, дав би Бог, не знать його ніколи. Війна посіяла довкіл криваве зло і обпекла серця нестерпним болем» (вірш «Не вперше», 2016 р.). 

Захід доповнила книжкова експозиція творів поетеси.

Пісенні твори Лариси Петрової натхненно виконали народний артист України Олег Дзюба, заслужені артистки України Карина Карасьова та Ірина Персанова, заслужені артистки естрадного мистецтва України Тетяна Мирошніченко та Наталка Полтавець, композитор та аранжувальник Олександр Швидкий, композитор і музикант Ігор Якубовський, співачка Галина Турчак, поетичні твори – дует Олега Дзюби та журналістки Лариси Татаринової. Багато поезій прозвучало у виконанні авторки.

На заході були присутні прихильники творчості поетеси, членкині Спілки жінок м. Києва на чолі з головою Спілки Лідією Москаленко, користувачі НБУ ім. Ярослава Мудрого і ЦБС Голосіївського району.

 

Інформацію та фото підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда