Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня художника

 

«Дайте мені тисячу років – я розмалюю небо і не повторюся!»

 Іван Марчук 

 

imageЩороку у другу неділю жовтня в Україні відзначають професійне свято – День художника. Свято встановлено «…ураховуючи роль художників України в розвитку українського образотворчого мистецтва, відродженні національних традицій у художній творчості та на підтримку ініціативи Спілки художників України…» Указом Президента України «Про День художника» від 9 жовтня 1998 року №1132/98

Вишуканий живопис, віртуозна графіка, майстерна пластика – невід’ємна частина національної культури, джерело духовного розвитку і задоволення естетичних потреб українського суспільства. Досягнення вітчизняних майстрів художньої творчості свідчать про потужний потенціал народу, сприяють створенню позитивного іміджу України у світі.

Шануючи свято художника, прийнято говорити про роль образотворчого мистецтва як однієї з найдосконаліших форм діяльності, оскільки в художній палітрі кристалізується внутрішній світ людини, звучать кольори глибоких почуттів. За допомогою своїх робіт художники передають внутрішні переживання, красу і недоліки навколишнього світу, тим самим допомагаючи людині у пошуках істини і сенсу життя. Завдяки цій творчій професії суспільство отримує унікальну можливість споглядати безліч, на перший погляд, прихованих речей. Творці високого рівня «оживляють» цілі міста, доводячи нам, що у кожного живого і неживого творіння на планеті є характер і душа.

Роботи визнаних майстрів образотворчого мистецтва – Василя Забашти, Анатолія Василенка, Василя Перевальського, Анатолія Криволапа, Василя Бородая, Василя Лопати – відомі і шановані далеко за межами України. Їхні твори стали частиною золотого фонду світового образотворчого мистецтва.

Потенціал художників сучасної доби також вартий уваги, адже багато з них організовують свої виставки не тільки на Батьківщині, а й за кордоном — у найвідоміших виставкових центрах. При цьому вони залишаються впізнаваними й самобутніми.

До Дня художника в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено літературу, що висвітлює питання образотворчого мистецтва, інформацію про найвідоміших художників України, матеріали конференцій та інтерв’ю з митцями.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх, загальний читальний зал.

Термін експонування: 8 – 24 жовтня 2022 р.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.