П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Вечір поезії Юрія Тітова «Нам суджено одне – перемогти»

 

20 вересня 2022 року  відбувся Вечір поезії Юрія Тітова «Нам суджено одне – перемогти», організований Національною бібліотекою України імені Ярослава Мудрого спільно з Національним музеєм літератури України. Співорганізатор заходу – поет, громадський діяч, член НСЖУ, лауреат літературно-мистецьких премій Владлен Ковтун.

На заході йшлося про творчість відомого українського поета Юрія Тітова, відбулася презентація збірки з останніми ненадрукованими його віршами та концерт за участю друзів і шанувальників таланту митця.

Юрій Миколайович Тітов (12.09.80-21.10.2020) поет-пісняр, член Національної спілки письменників України, лауреат Літературно-мистецької премії імені Дмитра Луценка «Осіннє золото». Народився в Києві. У 1997 році закінчив середню школу № 15 із відзнакою. У наступному році за високий мистецький хист був нагороджений стипендією та дипломом Українського фонду культури за програмою «Нові імена України». У Фонді культури відбувся перший творчий вечір поета. У 2010 році закінчив Відкритий міжнародний університет розвитку людини «Україна» за фахом «журналістика, видавнича справа та редагування». Ю. Тітов – автор одинадцяти поетичних збірок, серед них дві – для дітей. Творчі вечори митця за його життя відбувалися у престижних залах Києва та інших міст України і за кордоном. На вірші поета створено понад двісті пісень, які виконують відомі українські співаки. Поетичні досягнення Ю. Тітова відзначені преміями, почесними грамотами, подяками. Він став лауреатом міжнародних та Всеукраїнських конкурсів і радіофестивалів.

Така активна та плідна творча діяльність поета, який був скутий хворобою, була б майже не можливою без опіки та безмежної любові до рідного сина турботливих батьків Лідії Петрівни та Миколи Леонідовича (помер 22.10.2021) Тітових. По суті їхнє життя було віддано задля реалізації таланту сина, який вони відкрили та всебічно розвинули, залучивши чудових педагогів, розкривши синові багатогранний світ, мандруючи Україною та зарубіжжям. Вдячний, люблячий син та учень присвятив своїм батькам та вчителям багато поезій. Твори Юрія Миколайовича – духовні, філософські, патріотичні.

Захід відкрив отець Андрій Хом’як Патріаршого Собору Воскресіння Христового УГКЦ на лівому березі Дніпра.

Про підготовку видання «Юрій Тітов. Воскресаю піснями і віршами» (Київ, Пульсари, 2021), куди увійшли останні прижиттєві поезії, особисті спогади митця та спогади про нього друзів і шанувальників його таланту розповів один з упорядників Владлен Ковтун. На заході прозвучали пісні на вірші Ю. Тітова у виконанні народних артистів України Світлани Мирводи та Олександра Василенка, а також заслуженої артистки України Тетяни Школьної та лауреата багатьох мистецьких конкурсів Маркіяна Свято. Були продекламовані поезії Юрія у виконанні редакторки-видавниці газети «Сама» Тетяни Кондратенко, ведучих заходу Владлена Ковтуна і Тетяни Скирди.

Виконання лірики Ю. Тітова народним артистом України, лауреатом Національної премії України імені Тараса Шевченка, Героєм України Анатолієм Паламаренком стало кульмінацією Вечора.

Захід доповнила книжкова експозиція творів поета з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого та відеопрезентація Творчого вечора Ю. Тітова «Голосом серця», що відбувся у 2019 році.

Ведучі та всі учасники заходу щиро дякували та дарували багато квітів присутній на Вечорі мамі Лідії Петрівні Тітовій,

Захід також відвідали родичі поета, меценати, які фінансово підтримали презентоване видання, громадські діячі, члени Спілки жінок м. Києва, співробітники та відвідувачі НБУ ім. Ярослава Мудрого і ЦБС Голосіївського району.

 

Інформацію та фото підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда