Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Міжнародного дня миру

 

image

21 вересня в усьому світі відзначають Міжнародний день миру. У 1981 році Генеральна Асамблея ООН своєю резолюцією A/RES/36/67 проголосила Міжнародний день миру (International Day of Peace) і встановила його святкування на третій вівторок вересня.  Починаючи з 2002 року, відповідно до резолюції A/RES/55/282, Міжнародний день миру відзначається щорічно 21 вересня як день загального припинення вогню і відмови від насильства.

Заходи ООН традиційно починаються з церемонії біля Дзвону миру. Цей дзвін відлитий із монет, які зібрали діти з 60 країн світу. Напис на ньому свідчить: «Нехай буде мир в усьому світі».

Урочистості завжди проходять за участі Генерального секретаря ООН, який дзвонить у Дзвін миру та виголошує промову, в якій звертається до народів усієї планети та закликає задуматися над значенням миру для всіх людей. Потім настає хвилина мовчання в пам’ять про тих, хто загинув у військових конфліктах, після якої вже виступає Голова Ради Безпеки.

Емблемою Міжнародного дня миру є зображення білого голуба з оливковою гілкою. Її творець – Пабло Пікассо. Уперше цей символ був представлений на Всесвітньому конгресі прихильників миру, який проходив у Парижі в 1949 році. Зображення виконано за мотивами біблійної легенди про те, що Господь в знак примирення після Великого Потопу надіслав в Ноїв ковчег голубку з гілочкою оливи.

 Неодмінно цього дня, починаючи з 1986 року, проходить символічна Хода Миру, ініціатором якої став індійський філософ-миротворець Шрі Чінмой. Щороку люди в усьому світі беруть участь у Ході, висловлюючи, таким чином, власну відданість ідеям миру, солідаризуючись з іншими людьми на різних континентах і в інших країнах.

До Міжнародного дня миру кожного року обирається нова тема. У 2022 році він пройде під гаслом – «Покінчити з расизмом. Побудувати мир». ООН закликає приєднатися до зусиль  у розбудові світу, вільного від расизму і расової дискримінації.

День миру в Україні, відповідно до Указу Президента України № 100 від 5 лютого 2002 року, відзначається щорічно 21 вересня – в Міжнародний день миру. Таким чином Україна підтримує рішення Генеральної Асамблеї ООН і підтверджує відданість країни ідеалам миру.

Сьогодні мир в Україні не є абстрактним бажанням, це усвідомлена мета, адже за мирне існування, за право жити у власній державі триває боротьба. Кожен українець мріє про якнайшвидше припинення бойових дій, про мирне небо над головою, про повернення рідних, близьких, друзів, про світле майбутнє дітей, про відбудову країни.

Цей день закликає людей не тільки замислитися про мир, а й зробити щось заради нього.

До Міжнародного дня миру Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого підготувала книжкову виставку. Експозиція містить наукові, науково-популярні, довідкові видання та статті з періодичних видань, в яких розглянуто значення збереження миру для забезпечення стійкого прогресу людства.

На виставці представлені документи й публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 3-й поверх.

Термін експонування: 21 вересня – 9 жовтня 2022 р.

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.

 

                  image image