Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Державного Прапора України

До Дня Незалежності України 

 

image

Щороку 24 серпня в Україні відзначається головне державне свято – День Незалежності України.

Століттями українці здобували своє право на самовизначення, невпинно рухаючись до втілення одвічної мрії, долаючи часи лихоліть, запеклі війни й голодомори. Ця багатовікова боротьба найвидатніших синів українського народу за незалежність країни, яка протягом всієї історії свого існування входила до складу різноманітних держав та утворень, у 1991 році увінчалася здобуттям свободи та проголошенням Незалежної України.

Прийняття Верховною Радою УРСР 24 серпня 1991 року Акту проголошення незалежності України ознаменувало новітню віху історії України як незалежної держави з неподільною та недоторканою територією, на якій чинними є тільки власні Конституція, закони та постанови уряду. Відтоді цю знаменну дату прийнято вважати датою утворення держави Україна в її сучасному вигляді, яка і стала точкою відліку для втілення омріяних прагнень наших пращурів. Таких, як право мати свою державу, право вибору й бажаних свобод. Можливість побудови щасливого суспільства, в якому б злагода і мир сприяли розвитку матеріальних, соціальних, культурних та духовних цінностей, а розвиток людини і процес розкриття її творчих здібностей був визначальним пріоритетом. І всі події сьогодення, учасниками й свідками яких ми є, - теж складають історичну віху становлення нашої держави, зміцнюючи дух і волю українського народу, який долає тернистий шлях незалежності та відвойовує загальнолюдські права і свободи.

23 серпня, напередодні свята Незалежності, ми вшановуємо один із трьох головних символів суверенітету нашої держави – Державний Прапор України.

Подолавши шлях від народного визнання до набуття офіційного статусу, Державний Прапор став одним з головних атрибутів Незалежної України. Наразі, як символ прагнення свободи, відстоювання ідей національної єдності, гідності та честі, тисячолітньої традиції українського державотворення, історії та сьогодення, жовто-блакитний біколор майорить у кожному місті й селі України, прославляє нашу державу у далеких куточках земної кулі та на різних її континентах.

Сьогодні, в умовах повномасштабного військового вторгнення російської федерації,  покоління наших сучасників зі зброєю в руках продовжує історичну боротьбу за незалежність, свободу й цивілізаційний вибір. Боронячи суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, українські воїни захищають історичний шлях незалежної України, відстоюють право і можливості для створення щасливого життя. І саме Державний Прапор України супроводжує бійців на передовій і в тилу, і  завдяки нашим Збройним силам ми впевнені, що Перемога обов’язково буде за нами, і під жовто-блакитним прапором виросте не одне покоління щасливих українців.

З нагоди Дня Державного Прапора України та Дня Незалежності України в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку.

Виставка презентує наукові, науково-популярні та довідкові видання, які розкривають найбільш важливі процеси сучасної української держави, висвітлюють розвиток української нації та державності, формування національної ідеї, історію державних символів України. Експозицію доповнюють матеріали конференцій та статті з періодичних видань, присвячені даній тематиці.

На виставці представлені документи і публікації з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.


Виставка експонується за адресою:

вул. Набережно-Хрещатицька, 1; 4-й поверх.

Термін експонування: 19 – 30 серпня 2022 р.