Субота, 27 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Дня Незалежності України

 

image24 серпня відзначатиметься 31 річниця з Дня проголошення Незалежності України.

24 серпня 1991 року на позачерговому засіданні Верховна Рада УРСР ухвалила Акт проголошення незалежності України, зазначивши у ньому, що продовжується тисячолітня традиція державотворення в Україні, яка має право на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими міжнародно-правовими документами. 1 грудня 1991 року на Всеукраїнському референдумі 90 відсотків українців підтвердили своє прагнення жити в незалежній державі, зробивши її незворотнім фактом історії.

Україна має тисячолітню традицію державності – Русь, Галицько-Волинське князівство, Велике князівство Литовське, Козацька держава, державні утворення ХХ століття. Вона не була безперервною: під впливом зовнішніх (завоювання) та внутрішніх (міжусобиці) чинників українські території неодноразово потрапляли під владу держав-завойовниць, люди ставали їх підданими та об’єктами політики денаціоналізації.

Українці через віки несли ідею створення самостійної, незалежної української держави. Спроби здобути самостійність складають один із основних аспектів національного досвіду. Українське минуле – це головним чином історія народу, що героїчно боровся за виживання, розвиток і збереження своєї ідентичності і самобутності.

Сьогодні Україна входить, як визнаний член у сім’ю цивілізованих країн світу.

З нагоди свята в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку «До Дня Незалежності України». Виставка розкриває події, які лягли в історію творення незалежної української держави, а також містить інформацію щодо міжнародної підтримки та перспектив розвитку країни.

Ознайомитися з книжковою виставкою можна на сайті нашої бібліотеки.

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Сладкова А.М.