П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«Мода. Стиль. Краса»


Мода – це керована епідемія.

Бернард Шоу 

 

imageПлин життя, незворотні історичні віхи, зміна чи підтримка традицій – кожна маленька та кожна велика події впливають на всі процеси суспільства. На модну індустрію зокрема.

Мода (франц. mode, від лат. modus – міра, правило) – нетривале панування в певний час певного смаку в певній сфері життя. Мода – форма прояву культури, відображення дійсності. На відміну від поняття стилю (від лат. stylus – паличка для письма) сукупність характерних рис літератури або мистецтва тієї чи іншої епохи або науки), мода характеризує короткочасні й поверхневі зміни зовнішніх форм побутових предметів та мистецьких творів. У вужчому сенсі модою називають зміну форм і зразків одягу, що відбувається протягом порівняно коротких проміжків часу. Історичний розвиток одягу невіддільний від моди, тому здебільшого ці поняття ототожнюють.

Індустрія моди – це сектор економіки, адже мода серед інших має ще й економічну функцію, пов'язану з її динамізмом: мода випереджає фізичне зношування предмета моральним і забезпечує промисловість попитом на нове, постійно розчищаючи ринок для збуту. Стаючи загальнодоступною, вона перестає бути цікавою, а, отже, настає її кінець. Починається нова хвиля моди, яка відображає новий період життя, підкреслюючи ті чи інші обставини.

Протягом історії моду в одязі диктували різні країни – Франція, Італія, Іспанія, Англія. Україна також має свою історію моди. Наш національний одяг – надбання української культури. До вбрання українці здавна ставилися бережливо та вкладали в нього сакральний сенс, зумовлений родинними зв’язками, природою, духовністю. Мода – це частина культурної спадщини, вона відображає життя і побут людей – як колись, так і нині. Ми повинні берегти і цінувати цю частину історії. Мода – це також боротьба за ідентичність, самовираження та незалежність.

Пропонуємо переглянути добірку документів із фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого про індустрію моди, її історію від давнини до наших днів, сучасні особливості, українську автентику, наукові дослідження стилів, їх вплив на життя та про красу загалом.

Для пошуку інших документів цієї тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

Пишаємось нашою історією, традиціями, корінням. Віримо у світле майбутнє Української держави!

Відеоконтент книжкової виставки «Мода. Стиль. Краса» ви можете подивитися за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=JMxIiCiXyBU.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Ганна Падалка