Середа, 17 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Книжкова виставка «До Дня Державності України» 

 

imageВажливою віхою в історії нашого народу, який впродовж багатьох століть відчайдушно боровся за свої землю, свободу і незалежність, стало ухвалення Верховною Радою закону про встановлення Дня державності України.

9 червня 2022 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо встановлення святкового дня - Дня Української Державності». Він є логічним продовженням Указу Президента України Володимира Зеленського від 24 серпня 2021 року «Про День Української Державності», що був підписаний під час святкування 30-ї річниці Незалежності України і відзначатиметься щорічно у День хрещення Київської Русі 28 липня. Це рішення сприятиме утвердженню спадкоємності понад тисячолітньої історії українського державотворення.

Для українського народу становлення національної державності відбувалося досить складно й упродовж тривалого часу. Однак, незважаючи на всі труднощі, Українська державність укріпилася і має свою давню історію.

У сучасній українській науці та публіцистиці термін державності вживається як суто літературна метафора, інколи державність пов’язують із категорією «держава», вживаючи ці слова як синоніми.

Натомість ще у 1949 році український письменник, державний та політичний діяч Володимир Винниченко визначав державність ”як комплекс тих інститутів економіки, політики, культури, які діють на території, населеній національним колективом, які зв’язують його в компактну цілість та забезпечують його розвиток у сучасному і майбутньому”.

Зміст державності є значно ширшим порівняно з поняттям «держава». Державність – це устрій усього матеріального і духовного буття цілого народу. Державність є своєрідним фундаментом, корінням держави, а остання, у свою чергу, є однією із складових і вінцем державності.

Щодо кількості етапів розвитку Української державності висловлені різні міркування, але якщо йдеться про основні з них, то традиційно виділяють: етап Київської Русі – княжа доба; козацьку державність ХVІ-ХVІІІ ст.; державність Української Народної Республіки; державність Радянської України; сучасну відроджену Українську державу.

З нагоди свята в НБУ ім. Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку «До Дня Державності України». З добірки документів фонду нашої бібліотеки ви дізнаєтеся про символи та атрибути державності, про витоки, історичні періоди становлення української державності, діяльність її видатних творців, а також питання духовності, культури, мови, національної ідентичності і перспективи розвитку державності незалежної України.

Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

Ознайомитися з книжковою виставкою можна на сайті нашої бібліотеки.

 

Термін експонування: 25 липня – 5 серпня 2022 р.

 

 

Інформацію підготувала бібліотекар І категорії

відділу обслуговування користувачів Окуневич О. В.