П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги

Марії Волинської «Допоки серце б’ється»

  

«Нині я проживаю на Майдані своєї душі,

 Майдані великої любові до України.

Всі її проблеми і радощі, злети і падіння,

успіхи і невдачі, поразки і перемоги,

мрії і звершення відгукуються

в моєму серці живим словом»

Марія Волинська

 

image16 лютого 2022 року в День єднання  в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася творча зустріч і презентація книги Марії Волинської «Допоки серце б’ється» (Київ, 2020).

Марія Волинська (справжнє ім’я Марія Іванівна Махновець) – українська поетеса. Народилася 9 лютого 1950 року в селі Четвертня Маневицького району Волинської області. Марія Іванівна – активна учасниця Революції Гідності. Її палке патріотичне слово в ті буремні дні звучало з трибуни Майдану. Вболівання за долю всього народу України – основна риса творчості Марії Волинської.

Поетеса, волонтерка, яка часто їздила на схід, патріотка, енергійна жінка, залюблена в життя – такою під час презентації  глядачі побачили і почули пані Марію.

Зустріч розпочалася з перегляду відеоролика палкої промови поетеси на Майдані та читання її поезії. Вірші Марії Волинської наповнені такою потужною силою, що самі по собі здатні стати знаряддям боротьби.

Ведуча заходу – голова правління Літфоруму Тетяна Шпичук, редакторка книжок М. Волинської прочитала її автобіографічний вірш. За словами Т. Шпичук, Марія Волинська – поет-трибун, чий голос не може бути не почутим, загубитися серед інших. Її поезія полонить своєю натуральністю й непідробністю. Це – поетичне мереживо, як вишиванка на маминих рушниках, створена люблячими руками, – без зайвих штрихів, витончена і водночас проста... Кожен рядок просякнутий любов'ю, що повсякчас межує то з душевним болем, то зі світлою радістю і вірою в сонячне майбутнє України. 

Презентуючи свою поетичну збірку «Допоки серце б’ється», Марія Іванівна всі поезії читала напам’ять. Чуттєвість, виразність, окриленість змісту віршів і піднесеність декламаторки створювали  в залі особливу ауру.

Книга побачила світ у 2020 році у видавництві «Юрка Любченка». Вона розпочинається з вірша «Допоки серце б’ється», що дав назву збірці. Вірші згруповані у п’яти розділах, кожен з яких має свою назву: «Душа оголена вогнем», «Розсипалась віра гарячим намистом», «Сонце, заховане в мороці», «Розлом», «Калейдоскоп душі».

У збірці викладені думки, почуття, роздуми, бачення та патріотичний дух авторки. Вміщено багато присвят, як відгук на певні події, твори до свят, знакових дат у житті країни. Написані душею, проходять вони і через душі тих, хто їх слухає, або читає.

Привітати, підтримати та розділити радість зустрічі прийшли рідні, давні друзі, земляки,image однодумці і просто шанувальники високого поетичного слова М. Волинської. Лунали теплі слова вдячності, захоплення і  найкращі  побажання творчого злету, невгамовності, незламності духу.

Попри всезагальну розгубленість через тривожні часи, пані Марія сповнена оптимізму і ділилася ним з усіма присутніми. Було видно як її переповнюють гордість за наш красивий і сильний духом народ та любов до України. Підтвердженням цих вічних істин став виступ Народної артистки України, чарівної співачки і бандуристки Світлани Мирводи.

Щемливим був виступ Семистяги Володимира Федоровича, який очолював Луганське обласне об’єднання  ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка. 23 червня 2014 року він був викрадений бойовиками терористичного угрупування «Луганська народна республіка». В полоні пробув 55 днів.

В свою чергу, голова правління ВГО «Український клуб» Роман Кухарук подякував Тетяні Шпичук, яка привела  Марію Волинську у Літфорум, звідки й почалась їхня творча співпраця.

Зустріч з М. Волинською нікого не залишила байдужим. Теплота спілкування, радість від занурення у цілющі джерела поетичного слова, яке справді єднає, додало сил, наснаги та віри в те, що Україна обов’язково переможе.

Поетеса висловила щиру подяку усім тим, хто прийшов та тим, хто долучився до видання збірки «Допоки серце б’ється». Завершила свій виступ власним віршем під назвою «Щастя».

Наприкінці заходу всі бажаючі мали змогу придбати книгу авторки з автографом та зробити фото на згадку.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А.