Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До Всесвітнього дня соціальної справедливості

 

imageВсесвітній день соціальної справедливості був проголошений Генеральною Асамблеєю ООН в резолюції A/RES/62/10 від 26 листопада 2007 року. Відзначається міжнародним співтовариством щорічно – 20 лютого з 2009 року.

Соціальна справедливість є загальновизнаною цінністю сучасного суспільства, що закріплена в документах світової спільноти та є запорукою стабільності й благополуччя для широких верств. Соціальний розвиток і соціальна справедливість необхідні для забезпечення та підтримання миру й безпеки всередині країн, а також у відносинах між ними, і не можуть бути досягнуті в умовах відсутності поваги до всіх прав людини та основних свобод.

Щороку для проведення офіційних заходів, присвячених Всесвітньому дню соціальної справедливості, обирається окрема тема, яка відображає найбільш актуальні проблеми для світового товариства. Тема 2022 року – Досягнення соціальної справедливості завдяки зайнятості у формальному секторі економіки.

Понад 60% працюючого населення світу, заробляють кошти для існування у неформальному секторі економіки. Такі працівники, часто позбавлені будь-якого соціального захисту або пільг, пов'язаних із працевлаштуванням, вдвічі частіше опиняються у бідності порівняно з працівниками формального сектора. Сприяння переходу до формальної зайнятості є необхідною умовою для скорочення бідності та нерівності, просування гідної роботи, підвищенняimage продуктивності та стійкості підприємств та розширення сфери діяльності уряду. Важливе значення, особливо у період пандемії COVID-19, має визначення правильних стимулів і усунення перешкод для формального працевлаштування та запобігання перетворенню формальних робочих місць на неформальні.

20 лютого 2011 року Указом Президента України №1021 з метою привернення уваги суспільства, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, суб’єктів господарювання, громадських організацій до вирішення питань соціальної справедливості та необхідності спільної побудови в Україні суспільства соціальної справедливості і активного впровадження в життя політики та стратегії, спрямованих на її забезпечення, встановлено День соціальної справедливості у нашій державі.

До Всесвітнього дня соціальної справедливості в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. До уваги користувачів пропонуються науково-популярні видання та статті з періодичних видань даної тематики.

На виставці представлено документи з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 20 лютого – 12 березня 2022 р.

 

                                                                 Інформацію підготувала  бібліотекар І категорії

                                                                   відділу соціокультурної діяльності Кириленко Т. І.