П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий»

Творча зустріч з народним артистом України

 Тарасом Компаніченком

 

imageЗ0 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий».

Гість клубу Тарас Компаніченко – народний артист України, кобзар, бандурист та лірник, керівник ансамблю «Хорея Козацька», мистецтвознавець, дослідник і пропагандист культурної спадщини України. Свою зустріч він присвятив українським історичним традиціям святкування народження Ісуса Христа – «Христос родився, Бог воплотився!».

Митець, який більше тридцяти років працював у архівах та бібліотеках, вивчав музичні збірки різних часів, починаючи від доби Козацького бароко, вишукував і повертав до життя українські лицарські пісні, звичаї, культуру, подарував присутнім відчуття неповторної краси старовинної обрядової пісні.

image

У програмі виступу пролунали середньовічні колядки у перекладі староукраїнською мовою з латини, занотовані у 17-18 століттях. Серед них: «Новая радость світу ся з'явила», «Шедше тріє царі», різдвяна контата «Пастирі милі» на музику і вірші Григорія Сковороди та багато інших.

На завершення зустрічі артист не оминув увагою й роль традиційних українських інструментів у сучасному світі, згадавши українські гурти, що послуговуються бандурою, кобзою, лютнею для аранжування композицій. Хоча й зауважив, що ці інструменти є радше декоративним елементом, адже їх навряд чи можна назвати автентичними.

Для шанувальників музики це була особлива подія, яка спонукала зануритися у забуті сторінки української культури, невід’ємні від історії становлення державності й національного самоусвідомлення. Сторінки, які треба шанувати, плекати й розвивати.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар ВСКД

Совершенна Л.С.