Понеділок, 2 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Засідання клубу шанувальників музики

«Душу музикою омий» 

Тема: «Різдвяні свята українців»

 

image9 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося перше у новому році засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий».

Гостем клубу був легендарний київський етно-гурт «Зілля» у складі: Олени Забуги (вокал), Дмитра Нікішина (гітара), Андрія Трушевського (скрипка), Олексія Кулєшова (флейта). Художній керівник – Мирослава Татарчук, старший науковий співробітник відділу нематеріальної культурної спадщини Національного музею народної архітектури та побуту України.

У репертуарі гурту є як добре відомі, так і унікальні твори – різдвяні, весняно-літні, весільні, хороводні пісні та колядки. Музиканти намагаються зберегти і донести до сучасного слухача чарівні мелодії та особливий дух народних пісень і обрядової музики, зібраних у фольклорних експедиціях. Стиль групи «Зілля» – український фолк у сучасній обробці.

Засідання було присвячене святкуванню Різдва в Україні.

Різдво Христове, одне із найбільших християнських свят, яке має цікаву історію унікальних традицій і символів, що передаються із покоління в покоління. Вшанування народження Ісуса Христа в усі часи супроводжувалось піснею, яку назвали колядкою. Колядування — давній звичай зимових, різдвяних свят. Традиційним атрибутом різдвяного колядування є восьмикутна зірка – старовинний символ Сонця і Віфлеємської зірки, яка провістила чудесне народження Ісуса.

Театралізоване дійство гурту «Зілля» супроводжувалося розповідями Мирослави Татарчук про традиції, звичаї, колядки та щедрівки під час святкування Різдва Христового в Україні, про те, як наші прадіди чекали цього свята протягом року і ретельно до нього готувалися.

У виконанні гурту лунали різдвяні пісні, яким притаманні виразний емоційний колорит та надпотужна енергетика. Серед них: «Нова радість», «Добрий вечір тобі, пане господарю», «Гой, дай Боже», «Ой, ясна-красна в лузі калина» та інші.

Незабутня зустріч з талановитими митцями, яка подарувала присутнім святковий настрій, завершилася побажаннями від членів гурту «Зілля»: «Щоб Новий рік був радісним, а Різдво – світлим! Та вселяло надію, щастя, здоров’я, на многії літа! Щоб не оминали дім посівальники з щирими привітаннями!».

Інформацію підготувала

головний бібліотекар ВСКД

 

Совершенна Л.С.