П’ятниця, 26 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Акордеон-концерт (в межах проєкту «Бібліофест») 

під керівництвом народної  артистки України Євгенії Черказової

 

 17 лютого 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся Акордеон-концерт (в межах проєкту «Бібліофест»).

У потужному виконанні колективу оркестру «Grand Accordeon» прозвучали твори українських та світових класиків: І. Шамо, В. Верменича, А. Гайденко, М. Березовського, М. Мусоргського, Дж. Россіні, Г. Ермоса, Д. Еллінгтона, Г. Квакернака, Х. Тизола. Художній керівник і диригент оркестру – Євгенія Черказова.

Евгенія Іванівна Черказова – українська акордеоністка та педагог, народна артистка України, професор, завідувач кафедри баяна та акордеона Національної музичної академії України ім. П.І. Чайковського, член журі багатьох міжнародних музичних конкурсів, лауреат міжнародних конкурсів, володарка Головного призу та золотої медалі на Міжнародному конкурсі акордеоністів «Гран прі» асоціації Франції-Швейцарії (Франція, Мютціг, 1989), керівниця квартету «Джерело» Національної філармонії України, засновниця оркестру «Grand Accordeon», учасниками якого є студенти, асистенти-стажисти, аспіранти та випускники НМАУ ім. П.І. Чайковського.

З 1997 року оркестр «Grand Accordeon» упродовж багатьох сезонів проводить активну концертну діяльність в Україні та за її межами. Колектив бере участь у всеукраїнських та міжнародних фестивалях. За свою 25-річну історію оркестр підкорив віртуозною грою не тільки музичні сцени України, але й Литви, Естонії, Сербії, Чеської республіки тощо.

На заході слухачі також ознайомилися з історією клавішного інструменту надзвичайно популярного в багатьох країнах світу. Дізналися, що акордеон має складну конструкцію та налічує майже сто деталей. Це робить його дуже гнучким і дозволяє створювати як м’які та прозорі, так і жорсткі та грубуваті звуки. Наявність регістрів змінюють тембр і дають можливість імітації звучання різних музичних інструментів, наприклад, органу. Такі можливості акордеону продемонстрували оркестранти та солісти оркестру «Grand Accordeon» – студенти 2-го курсу НМАУ ім. П.І. Чайковського Д. Терещенко та Т. Ілюхін.

Захід відвідали учні та викладачі музичних шкіл Києва, музиканти, користувачі Бібліотеки, шанувальники проєкту «Бібліофест».

Партнер заходу – Національна музична академія України ім. П.І. Чайковського.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото бібліотекаря ІІ категорії

 відділу обслуговування користувачів Юлії Неграш