Вівторок, 23 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Лекція-концерт піаніста, музикознавця Артема Ляховича

«Дивосвіти Олександра Скрябіна»

(До 150-річчя від дня народження композитора)

 

 

 image15 лютого 2022 року у Літературно-музичній вітальні «Гармонія Всесвіту» Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого  відбулася лекція-концерт відомого українського піаніста, музикознавця, професора Київської муніципальної академії музики ім. Р. М. Глієра Артема Ляховича.

6 січня 2022 року виповнилося 150 років від дня народження відомого піаніста, композитора, педагога Олександра Миколайовича Скрябіна. Скрябін увійшов у російську музику в кінці 1890-х рр., відразу заявивши про себе як яскраво обдаровану особистість. Експериментатор, мислитель, він зумів вийти за межі музики у простір світла та кольору, а  його твори і сьогодні торкаються потаємних струн людської душі яскравими музичними образами та новаторськими ідеями.

Музичний спадок митця складається з 90 прелюдій, 12 сонат для фортепіано, 3 симфоній, симфонічних поем «Прометей», «Божественна поема» та великої кількості малих музичних форм, таких як мазурки, експромти, п’єси.

Сучасники називали Олександра Скрябіна філософом музики. Адже саме він створив особливу систему, за якою кожному звуку відповідає певний колір і навіть розробив перший апарат світломузики. В останні роки життя Скрябін намагався поєднати в одному творі «Містерія» всі види мистецтва,  де «зіллються не тільки звуки і кольори, але й аромати, пластика танцю, вірші, промені заходу і мерехтіння зірок». Але передчасна смерть не дозволила здійснити задумане.

У річницю ювілею композитора відбуваються творчі зустрічі, концерти відомих музикантів.

Лекція-концерт «Дивосвіти Олександра Скрябіна» лауреата багатьох міжнародних конкурсів піаністів Артема Ляховича зібрала чимало поціновувачів творчості композитора.

Чітко структурований виступ лектора, глибоке та всебічне висвітлення теми  дозволили присутнім зануритися у дивовижний світ та маловідомі сторінки життя і творчості митця. Розповідь органічно поєднувалась з виконанням Артемом Ляховичем музичних творів О. Скрябіна – 24 прелюдії ор.11 та 5 прелюдій ор.74.

Музика Скрябіна заволоділа залом. Адже її порівнюють з океаном, хвилі якого підкрадаються спочатку непомітно, але потім наростають, набуваючи емоційної сили.

Надзвичайним потужним акордом стала і відеопрезентація фотопроєкту Артема Ляховича «Містерія».

Оплески і квіти були нагородою талановитому піаністу  за його творчість, за позитивні емоції, чудовий настрій.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Совершенна Л.С.