Середа, 24 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Концерт

Вишгородського муніципального хору «Коралі» 

 

Як із малесеньких намистинок складається намисто,

що сяє своєю красою, так і муніципальний хор «Коралі»

складається з прекрасних молодих дівочих сердець,

поєднаних ниточкою любові до української народної пісні.

о. Петро Жук,

ректор Київської Трьохсвятительської

духовної семінарії УГКЦ 

 

image14 січня 2022 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувся концерт Вишгородського муніципального хору «Коралі».

Колектив було утворено в березні 1994 року як дитячий парафіяльний хор церкви св. Андрія Первозванного. З 1997-го «Коралі» – муніципальний хор міста Вишгорода.

Хор «Коралі» знаний не лише у Вишгороді й Києві, а й далеко за їх межами. Окрім основної, старшої групи, хор має ще середню і молодшу. Всі вони провадять активну концертно-виконавську діяльність. «Коралі» є лауреатами і переможцями багатьох національних фестивалів та конкурсів. Свій різножанровий репертуар хор демонструє також у багатьох країнах Європи.

2009 року в одному з томів Музичної енциклопедії України було розміщено статтю про дівочий хор «Коралі».

У репертуарі хору — понад 200 творів а сареllа, серед яких — духовна музика, повстанські та стрілецькі пісні, твори українських композиторів, народні календарно-обрядові пісні: колядки, щедрівки, веснянки, гаївки, обжинкові, купальські та весільні.

Піднесений настрій та відчуття справжнього свята в залі під час концерту створювало злагоджене звучання дивовижно-чистих дівочих голосів. У виконанні юних артисток прозвучало багато фольклорних календарно-обрядових пісень. Особливо натхненно, у гармонійному поєднанні їх сріблястих тембрів, пролунав «Щедрик» Миколи Леонтовича, який вже понад століття зачаровує слухачів у всьому світі.

Приємним сюрпризом для присутніх став виступ Анастасії Прилуцької, яка є учасницею хору, проте вже має чисельні сольні виступи, пише власні вірші та музику до них.

Дівочий хор «Коралі» продемонстрував притаманне їм відчуття краси українського фольклору. Їх спів, як сама українська народна пісня, є неповторним віддзеркаленням усього прекрасного і високого, що є в душі, самому серці народу України.

У своєму прагненні створити цілісну атмосферу традиційного новорічного свята, хор вкотре засвідчив свою майстерність, а неперевершені мелодії українських пісень викликали велику гаму щирих почуттів у всіх присутніх в залі.

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу

соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А