Субота, 20 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Тема: «Моцарт, який завжди з нами»

(до 230-річчя від дня смерті В. А. Моцарта)

 

image18 грудня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося засідання клубу шанувальників музики «Душу музикою омий». Доповідач – Тамара Щериця, доцентка кафедри теорії мистецтв Київського національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова.

Тема «Моцарт, який завжди з нами» присвячена композитору, диригенту, музиканту-віртуозу, одному з найпопулярніших класичних композиторів XVIII століття, творчість якого вплинула на розвиток світової музичної культури Вольфгангу Амадею Моцарту.

Історія життя та смерті великого Генія залишила багато запитань,  обросла легендами та міфами. За своє коротке життя (36 неповних років) він створив понад 600 музичних творів у багатьох жанрах і формах класицизму. Його опери, симфонії, камерні твори, концерти і досі вважаються найвищим рівнем музичної думки.

Цікаво та динамічно побудована розповідь Тамари Щериці про видатного композитора, мистецтво якого сповнене філософських роздумів і гострого драматизму, викликала великий інтерес гостей клубу та бажання ще більше дізнатися про його творчий спадок та події, які надихали великого Маестро на створення перлин оперного мистецтва, таких як – «Дон Жуан», «Чарівна флейта», «Школа закоханих», «Викрадення із сералю» і, звичайно ж, «Весілля Фігаро».

Прекрасною ілюстрацією стали уривки з творів В. Моцарта у виконанні Тамари Щериці та відео фрагменти з відомих опер.

 

Інформацію підготувала

головний бібліотекар відділу СКД

Совершенна Л.С.