Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Круглий стіл

«Український клуб – Літфорум – Діалоги без цензури:

 поетичне п’ятиріччя Романа Кухарука»

 

 

17 грудня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбувсяimage круглий стіл ВГО «Український клуб» за темою: «Український клуб – Літфорум – Діалоги без цензури: поетичне п’ятиріччя Романа Кухарука».  

Роман Кухарук (нар. 1968 р. у Чернівцях) – український письменник та громадський діяч. Його перу належать збірки поезій, повістей, романи, літературознавчі, драматичні та публіцистичні твори. За стилем це – модерна література з яскравим буковинським колоритом та глибоким знанням людської психології. У поезії поєднуються емоційно-вишукана єдність змісту і форми, у прозі – живі характери героїв та неперевершені діалоги.

Членкині клубу зібралися аби поговорити про письменника, про його творчість, підбити підсумки, озирнутися назад та згадати чого вдалось досягти за ці п’ять років.

З емоційним піднесенням та невичерпним творчим запалом захід почала голова правління Літфоруму Тетяна Шпичук. Вона зізналася у щирій прихильності до Романа Кухарука  і закликала  приєднатися до своєрідної вікторини, де всі бажаючі мали змогу написати йому питання.

Поки гості обдумували запитання, Роман Васильович детально розповів про історію створення Літфоруму, літературознавчі студії якого охоплюють широкий спектр української та світової літератури. В них завжди піднімається тема нації та носіїв українських цінностей. Окрема  увага приділяється вже забутим іменам. Розповідав про те, як ставиться до різного роду літературних премій. Ділився планами на майбутнє, про видання своїх щоденників за тридцять років літературного життя.

Зустріч зібрала однодумців, друзів та прихильників творчості Романа Кухарука. Присутні читали свої і не тільки вірші, говорили про літературні досягнення один одного. Були й подарунки. Світлана Макаревська, в притаманній їй вишуканій манері, прочитала присвячений Роману Васильовичу вірш. А Вікторія Микитенко (як вона сама себе називає «Дитя Літфоруму»), окрім віршів, заспівала дві чудові пісні зі словами шани та вдячності  Роману Кухаруку, завдяки якому вона почала вивчати українську мову та писати вірші.

Голова Українського клубу, розчулений і зворушений такою увагою, завершуючи засідання, подякував усім присутнім за зустріч, окреслив літературні плани на прийдешній рік та передав  свої книги до фондів Бібліотеки.

Колективне фото напам’ять уже стало доброю традицією, у якій відбився не тільки  5-річний підсумок творчості автора, а й своєрідний черговий ювілей організації Літфоруму, яка дає крила тим, хто має талант і бажання долучитися до літературного життя країни.

 

Інформацію підготувала

 провідний бібліотекар відділу

 соціокультурної діяльності

Гриценко Ю. А