Неділя, 1 вересня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

До 55-річчя з часу створення Громадської організації «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» (1966) 

 

imageУкраїнське товариство охорони пам’яток історії та культури (далі – Товариство) є добровільною науково-творчою громадською організацією, заснованою у грудні 1966 року з метою вивчення, реставрації, збереження та популяризації пам’яток історії і культури, а також контролю за додержанням законодавства про їх охорону та використання. Товариство об'єднало навколо себе видатних державних та культурних діячів, науковців – представників активної громадськості: Артеменка І. І., Асєєва Ю. С., Бажана М. П., Гончара О. Т., Загребельного П. А., Логвина Г. Н., Сарбея В. Г., Телегіна Д. Я., Шевченка Ф. П. та багатьох інших. Особлива роль у становленні Товариства, як авторитетної всеукраїнської організації, належала академіку НАН України П. Т. Троньку, який впродовж 22 років очолював її.

Вищим органом самоврядування Товариства є з'їзд, який скликається один раз на п'ять років. У період між з'їздами діяльність Товариства координується Головною радою. Пленуми Головної ради скликаються не рідше одного разу на рік. Для поглибленої розробки окремих напрямків роботи Товариства була створена низка наукових та культурно-просвітницьких центрів.

1969 року зусиллями товариства на околиці Києва було засновано і створено Музей народної архітектури та побуту України, де знайшли прихисток і багато пам'яток сакральної культури. На сьогодні — це один з найбільших скансенів у Європі. 

До кінця 1980-х років Товариство залишалося єдиною в Україні недержавною структурою, що опікувалося збереженням пам’яток історії та культури.

У 1990-ті рр. домінуючим завданням Товариства стала розробка комплексних наукових пам’яткоохоронних та культурологічних тем. Були створені відповідні наукові та культурно-просвітницькі центри: Культурологічний центр, Науково-дослідний центр «Часи козацькі». З 1991 року діє спільна структура Товариства і НАН України – Центр пам’яткознавства.image

В часи незалежної України пам’яткоохоронці взялися за створення правової бази, інформаційних ресурсів на цифрових носіях, за реформування взаємин між пам’яткоохоронною наукою і бізнесом, між культурою і державою.

Велику роботу з популяризації історико-культурної спадщини, традицій і звичаїв українського народу проводить Культурологічний центр Товариства. Важливим напрямом діяльності Центру є проведення художніх виставок митців України та художників інших країн, всеукраїнських і міжнародних фестивалів, конференцій, симпозіумів культурологічного спрямування.

Традиційно товариство проводить широку просвітницьку роботу. Воно виступило засновником і видавцем інформаційно-методичних бюлетенів «Пам’ятки України: історія та культура» (1969-1989, з 1989 року – всеукраїнський науковий часопис) та «Вісник УТОПІК» (1991 – 2003). З ініціативи Товариства у 1992 році був відновлений науковий історико-філологічний журнал «Київська старовина» – колишній друкований орган Київської Старої Громади (1882 – 1906). З 2003 по 2013 рік видавався всеукраїнський науково-популярний часопис «Відлуння віків».

Упродовж 55 років своєї діяльності Товариство зробило вагомий внесок у справу виявлення, охорони та збереження пам’яток культурної спадщини в Україні. Громадським коштом реставрувалися і пристосовувалися для нових потреб замки і фортеці у Вінницькій, Закарпатській, Тернопільській, Хмельницькій, Чернівецькій, Чернігівській областях. Відтворювалися Золоті Ворота в Києві, садиба батьків Тараса Шевченка на Черкащині, підтримувалися у належному стані численні архітектурні ансамблі, будувалися пам’ятники на честь визначних подій та видатних постатей в історії України.

Сьогодні надзвичайно важливо поєднати зусилля держави і громадськості для збереження культурної спадщини на засадах рівноправного і зацікавленого партнерства і спільної орієнтації подальшого економічного, соціального і культурного розвитку країни.

До 55-річчя з часу створення Громадської організації «Українське товариство охорони пам’яток історії та культури» (1966) в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого підготовлено книжкову виставку. В експозиції представлено літературу, яка розповідає про діяльність товариства та історію його створення, основні напрямки роботи та літературу, де УТОПІК виступило як засновник і видавець ряду видань. 

На виставці представлено документи з фондів НБУ імені Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними картковими каталогами. 

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Грушевського Михайла, 1; 2-й поверх.

Термін експонування: 21 - 31 грудня 2021 р. 

 

 

Інформацію підготувала провідний бібліотекар відділу  

соціокультурної діяльності  

Гриценко Ю. А.