Понеділок, 6 травня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація фотовиставки «Україна в Антарктиді»

 

16 грудня 2021 року у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулась презентація фотовиставки «Україна в Антарктиді», створеної Національним антарктичним науковим центром до 25-річчя наукової станції «Академік Вернадський». Експозиція представлена 25 документальними світлинами про науково-дослідну роботу вітчизняних полярників на крижаному континенті.

На початку зустрічі відвідувачі бібліотеки та запрошені гості ознайомилися з книгою «Моя Антарктика» (Київ: ЛАТ&К, 2020), яка написана видатним українським вченим, дипломатом, державним і громадським діячем, академіком НАН України і першим Послом України у Великобританії Сергієм Комісаренком.  Це книга спогадів про те, як у 1995 році  Британський Уряд передав незалежній Україні британську антарктичну станцію «Фарадей», що стала українською науковою станцією «Академік Вернадський», названою на честь першого президента Української академії наук (1918 р.) В. І. Вернадського. Книга-альбом, яскраво ілюстрована унікальними краєвидами Антарктики та станції «Академік Вернадський», з дарчим написом автора передана до фонду НБУ ім. Ярослава Мудрого.

Спікерами заходу були очільник Національного антарктичного наукового центру, науковець і публіцист Євген Дикий та його колега-полярник, гідробіолог Олександр Яровий. Захоплюючими були їхні розповіді про давнішнє перебування українців в Антарктиді, про спостереження та наукові  дослідження українських вчених нині. Сьогодні наукова станція успішно вирішує логістичні питання і є рівноправним партнером у світовому співтоваристві дослідників полярного регіону.

Унікальною можливістю «побувати в далекій Антарктиді» став відеозв’язок з учасниками 26-ї Української антарктичної експедиції, під час якого присутні мали рідкісну нагоду поспілкуватись та отримати відповіді на свої запитання з найвіддаленішого куточка планети (понад 15 тис. км), де зараз перебувають українські дослідники.

Наприкінці вечора прес-секретар Національного антарктичного наукового центру Олена Марушевська провела вікторину. Найуважніші та обізнані слухачі отримали подарунки.

Упродовж заходу була розгорнута 3D фотозона, де всі бажаючі отримали можливість зробити фотосесію з 2-х метровим пінгвіном, який зустрічав їх в Арт-галереї бібліотеки в образі «читача» – власника читацького квитка, виданого на ім’я Пінгвіненка Пінгвіна Пінгвіновича.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності О. Мазаєва.