Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Презентація книги Анатолія Демського

«Чорнобильський роман»

(Київ : Саміт-книга, 2021) 

 

image14 грудня 2021 року до Дня вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулася презентація книги Анатолія Демського «Чорнобильський роман» (Київ : Саміт-книга, 2021).

 Роман розповідає про знайомство головного героя з жінкою мрії. Незвичайна обставина – знайомство відбувається в Зоні ЧАЕС. Там, де вахтове життя ділить все існування на тут і там. Де можливе життя тут і тепер, альтернативне до того, що за межами Зони. Здавалося, які там почуття, коли навколо сльози, біди, небезпека! Але життя продовжується, і читач стає свідком їх розвитку.

Книга вийшла у видавництві «Саміт-книга». Присутній в аудиторії співзасновник видавництва Ігор Степурін тепло привітав Анатолія Демського і розповів про співпрацю з автором.

Від імені Бібліотеки гостя вітала головний бібліотекар відділу соціокультурної діяльності Олена Погонець. Вона повідомила, що його перша книга «ЧАД» (Чорнобиль Анатолія Демського), яка побачила світ 2011 року, стала цінним інформаційно-довідковим джерелом про події на ЧАЕС у 1986 році. Нинішній роман – літературно-художнє видання. Але і у ньому автор перемежовує історію кохання з глибокими екскурсами в історію Чорнобиля, детально викладає обставини та ризики, пов’язані з аварією, знайомить з буденним життям ліквідаторів, з тим, що може знати лише той, хто це пережив.

Розповідь Анатолія Демського, безпосереднього учасника ліквідації наслідків катастрофи на ЧАЕС, який у складі Оперативної групи Академії наук України впроваджував нову систему контролю безпеки за станом зруйнованого 4-го блока, захопила увагу присутніх у залі студентів Університету 3-го віку, Київського вищого професійно-технічного училища водного транспорту, працівників і користувачів Бібліотеки, друзів та рідних автора.

Особливий інтерес викликала пропозиція Анатолія Сергійовича скористатися справжніми дозиметрами та перевірити у конференц-залі радіаційний рівень, який в результаті виявився допустимим.

Тема аварії на Чорнобильській АЕС, найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, і 35 років потому залишається надзвичайно важливою для тих, хто живе сьогодні і для тих, хто прийде за нами. І саме через це запитань до науковця, ліквідатора, письменника Анатолія Демського надходило багато, обговорення було цікавим і жвавим.

Вдячність і повагу авторові засвідчили слова щирої подяки, квіти і спільне фото учасників на згадку.

На завершення всі охочі мали змогу придбати книги письменника та одержати автограф.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу соціокультурної діяльності Погонець О.Д.