Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

Фотовиставка «Україна в Антарктиді»

 До 25-річчя наукової станції «Академік Вернадський»

 

З 1 до 22 грудня 2021 р. в Арт-галереї Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (вул. Грушевського Михайла, 1) демонструється унікальна фотовиставка «Україна в Антарктиді».  Виставка створена і люб’язно надана для експонування Національним антарктичним науковим центром.

image6 лютого 1996 року відбулась передача Великою Британією незалежній Україні науково-дослідної станції «Фарадей», що знаходиться на о. Галіндез, неподалік від Антарктичного півострова.

Відтоді там майорить синьо-жовтий прапор, а українська станція отримала назву «Академік Вернадський» – на честь першого президента Української академії наук  (1918 р.), засновника наукової теорії про біосферу та ноосферу Володимира Вернадського.

 26 років поспіль Національний антарктичний науковий центр, який нині очолює Євген Дикий, організовує річні експедиції на станцію «Академік Вернадський». Вітчизняні полярники вивчають іоносферу та геокосмос, магнітне поле Землі, проводять гідрометеорологічні спостереження, дослідження з біології та адаптації організму людини до умов Антарктики тощо.

В експозиції представлені 25 документальних історичних і сучасних світлин про Антарктиду, науково-дослідну роботу полярників на крижаному континенті.

Презентація фотовиставки «Україна в Антарктиді» відбудеться 16 грудня о 15:00 за участі представників Національного антарктичного наукового центру, полярників попередніх експедицій.

Також передбачається відеозв’язок з учасниками 26-ї Української антарктичної експедиції, які зараз працюють на станції «Академік Вернадський».

 

Відвідування заходу

за наявності сертифікатів про вакцинацію або негативного результату тестування

(постанова Кабінету Міністрів України  від 09.12.2020 № 1236)

 

Контактний тел. 0989361295