Четвер, 25 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

 Відкриття виставки витинанок Галини Ямчинської «Казка у морозному вікні»

  

10 грудня 2021 року в Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого відбулося відкриття виставки витинанок Галини Ямчинської «Казка у морозному вікні».

Галина Володимирівна Ямчинська – художник-графік, ілюстратор п’ятнадцяти власних книжок та видань інших авторів, заслужений працівник культури України, майстриня народної творчості, лауреатка Житомирської обласної літературно-мистецької премії імені Лесі Українки (2019 р.), майже сорок років викладала на кафедрі естетики, етики та образотворчого мистецтва в Житомирському державному університеті імені Івана Франка (доцент), працює головним методистом у комунальному закладі «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради. Народилась і проживає в м. Житомир.

В експозиції виставки представлено 32 витинанки новорічної та різдвяної тематики. Зимовий, святковий настрій створюють творчі роботи під назвою «Покрова», «Хурделиця», «Різдво», «Зимовий сон», «Дихає мороз», «Зимова калина», «Сніжні мавки», «Свято близько», «Дух морозного лісу», «Танок сніжинок» та ін. Розмаїття зображень занурює глядача в сільську оселю («Моя оселя»), надійно ховає під скроні дерева життя («Під зимовими рушниками»), привертає погляд до зимового вікна («І загляда коза в віконце»), підносить із янголами («Злетілися янголи») до небес («На небі й на землі»)…

Саме подібні, тематичні, сюжети має традиційна українська витинанка – за нею можна прочитати, що відбувається в селі, у хаті, на дворі: хто народився, де готуються до весілля, які святкували події… Витинанка в орнаментальному зображенні мала геометричний або рослинний малюнок і була популярною прикрасою українського житла. Витинанка, як вид українського народного декоративного мистецтва, зародилася ще з кінця ХVІІ ст. Нескладні для опанування прийоми творення й недорогий матеріал роблять її досить доступною, а завдяки багатству фантазії автора – особливою та неповторною. Витинанці властива лаконічність й вишуканість зображальних засобів. Під час Новорічних та Різдвяних свят у вигляді сніжинок, гірлянд, вітражів на вікнах, вітальних листівок вона стає особливо популярною.

На заході Галина Ямчинська розповіла про цей вид мистецтва та особливості зображень в Україні, Європі, на Сході. Про те, що сучасні витинанки перестали бути лише селянськими виробами та хатніми прикрасами. На початку минулого століття їх використовували для оздоблення клубів, читалень, стіннівок і плакатів, з 60-х років витинанки експонуються на виставках, їх застосовують для оформлення поліграфічної продукції. Також Галина Володимирівна поділилася секретами своєї майстерності – створюючи фрагменти з різнокольорового паперу компонує багатошарові дивовижні, казкові зображення. Для відвідувачів виставки пані Галина провела майстер-клас з вирізання сніжинок.

Партнер заходу Комунальний заклад «Міські публічні бібліотеки» Житомирської міської ради.

Термін експонування виставки: 10.12.2021 р. – 17.01.2022 р.

Щоб відвідати виставку необхідно на вході до Бібліотеки пред’явити один із документів, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 (деталі – на нашому сайті), під час ознайомлення з виставкою – перебувати у респіраторі або захисній масці.

 

Інформацію підготувала головний бібліотекар

відділу обслуговування користувачів Тетяна Скирда,

фото провідного бібліотекаря відділу обслуговування

 користувачів Наталії Опенько