П’ятниця, 19 квітня 2024

Новини і події

Графік роботи

Четверта п'ятниця
кожного місяця –
санітарний день
(бібліотека не обслуговує користувачів).

«До Дня пам’яті жертв голодоморів»

 

imageІсторія кожного народу наповнена розмаїттям життєвих подій та проблем різних за характером, сутністю, масштабами. В історії українського народу таких подій та ситуацій занадто багато.

До них належать такі жахливі явища як голод 1921-1923 рр., Голодомор 1932-1933 рр., післявоєнний голод 1946-1947 рр. Усі три голодомори мають головну причину – сплановану конфіскацію в селян зернових та всіх інших продуктів харчування. Проте в 1921-1923 рр. та 1932-1933 рр. голод послужив засобом терору проти селянського повстанського руху та впровадження колективізації.image

 Винищення селян-трударів призвели до втрати традицій землеробства, українських звичаїв, які найбільше зберігало в собі українське селянство, до деградації моральності і змін у генотипі українського народу. Адже лише під час голодомору 1932-1933 рр. в Україні загинуло близько 10 млн осіб.

Наш обов’язок – пам’ятати про ті страшні події та безневинних жертв, щоб ніколи не допустити повторення такої величезної трагедії. У зв’язку з цим в Україні встановлено «День пам’яті жертв голодоморів», який щороку припадає на четверту суботу листопада.

Згідно Указу Президента України від 1 листопада 2016 р. № 480/2016 «Про заходи у зв’язку з Днем пам’яті жертв голодоморів» у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого організовано книжкову виставку.

Основою тематичної виставки є: хроніко-документальні й публіцистичні видання, статті журналів, газет та наукових збірників, спогади та свідчення очевидців, літературні твори, що розповідають про страшну трагедію людства. Інформація представлена на виставці буде цікавою всім тим, хто хоче знати історичну правду про масштаби гуманітарної катастрофи на теренах Європи XX століття.

Документи присвячені темі трьох голодоморів в Україні представлено з фондів НБУ ім. Ярослава Мудрого. Для пошуку інших видань даної тематики радимо скористатися електронними ресурсами бібліотеки та традиційними каталогами.

 

Виставка експонується за адресою:

вул. Михайла Грушевського, 1; 2-й поверх,

загальний читальний зал № 1

Термін експонування: 22 – 30 листопада 2021 р.

 

 

Інформацію підготувала головний бібліограф

відділу обслуговування користувачів Наталія Пушненко